Arno Gujon: Njemačka promoviše rasizam!

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Vlade Srbije Arno Gujon ocijenio je da Zapad rezolucijom o Srebrenici namjerno ignoriše srpske žrtve, a Njemačka reanimira endemski rasizam za koji se vjerovalo da je nestao u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Gujon je rekao da namjernim ignorisanjem srpskih žrtava ova rezolucija oživljava bol i podstiče tenziju između zajednica.

– U trenutku kada politički lideri u Sarajevu sistematski dovode u pitanje Dejtonski sporazum, koji garantuje mir i sigurnost za sve u BiH, ova rezolucija dodatno jača antagonizam. Sada je vrijeme da se vratimo razumu, poštujemo međunarodno pravo i ostavimo prošlost kako bismo izgradili zajedničku budućnost – rekao je Gujon, prenosi Srna.

On je upitao kako su zemlje koje su podržale rezoluciju mogle da ignorišu srpske žrtve masakra u selu Kravice na Božić 1993. godine, kada je čak 50 srpskih civila, žena i djece masakrirano hladnim oružjem, mnogi obezglavljeni, a oči im prethodno izvađene.

Gujon je istakao da se na glasanju u Generalnoj skupštini UN vidjelo da dvije trećine čovječanstva zna da Srbi nisu genocidan narod, ocijenjujući da je važno da se Srbija obrati narodima koji su glasali „za“, a to su uglavnom Zapad i zemlje pod njegovim direktnim uticajem.

– Aktivno ćemo promovisati istorijske činjenice u medijima, na konferencijama, simpozijumima, izložbama na međunarodnom nivou, koje će predstaviti objektivne i istorijski tačne podatke o događajima iz prošlosti. Ubuduće ćemo redovno nuditi materijal inostranoj javnosti, i to ne samo zapadnoj – istakao je Gujon.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare