Amerikanci prave ukrajinski scenario na Kosmetu!

„Naoružavanje Prištine je planska, kontinuirana aktivnost SAD, Njemačke, Turske, ali je isporuka ‘džavelina’ u neku ruku presedan zato što se radi o veoma efikasnom protivoklopnom sistemu. Tamo gdje su Amerikanci davali ‘džaveline’ tamo se dešavao rat, ili su davali ta sredstva u toku rata.“

Ovako u izjavi za RT Balkan general u penziji, profesor Mitar Kovač, komentariše odluku SAD da Prištini, odnosno tzv. KBS-u isporuči 246 protivoklopnih raketa „džavelin“ kao i 20 lansera za ove rakete.

„Sigurno je da se u nekim američkim procjenama, studijama, scenarijima sukoba između Srba i Albanaca, ili generalno između srpskog i albanskog naroda, došlo do zaključka da se srpskom oklopu i brojnim oklopnim sredstvima, tenkovima, transporterima mora suprotstaviti jaka protivoklopna sila i otuda toliki broj ‘džavelina’ koji su planirali i dali Prištini“, navodi general Kovač.

Po ocjeni našeg sagovornika, sigurno je da su „oni koji sa Albancima planiraju razvoj tzv. vojske Kosova došli do zaključka da je u ovoj fazi potreban upravo taj broj sredstava“.

„Američki ambasador u Beogradu izigrava nekakvog prijatelja Srbije i srpskog naroda kao i Amerika generalno, a u poslednjih tri decenije sve čine da ugroze srpske nacionalne interese i na Kosovu i na prostoru BiH vezano za Republiku Srpsku. Da je sreće Srbija bi sada preko zemalja koje podržavaju njenu teritorijalnu chelovistost i suverenitet tražila u SB UN shednicu i da se istakne problem stvaranja nelegalne oružane sile na KiM. Mislim da ovolika bolećivost vlasti u Srbiji nije dobra što se tiče nekog budućeg stanja bezbjednosti na KiM. Ne treba čekati da dođe do ugrožavanja bezbjednosti na otvoren način nego treba preduprijediti i sprjiečavati procese koji vode takvom stanju“, kaže general Kovač.

On prockenjuje i da se u Prištini, u sijenci „bajraktara“, helikoptera, „džavelina“, stvara i „ogromna oružana sila, mimo onoga što se formalno prikazuje kao redovna, profesionalna oružana snaga“.

„Oni planiraju uvođenje vojnog roka, imaju naoružano stanovništvo koje je mimo tih planova svrstano u teritorijalne jedinice. Na Kosovu se nalazi toliko oružja, koje KFOR i nije pokušao, sem na početku, simbolično, da oduzme, da nema kuće ni albanske porodice koja nema oružje a da ne govorimo o prikrivenim komadima, sredstvima još iz vremena UČK. Sve se to sad osavremenjava sa sredstvima veze, informacionim sistemima, sredstvima za noćno izviđanje, snajperima, tako da Amerika kao što je stvarala u Ukrajini vojsku i pripremala narod za oružani konflikt sa Ruskom Federacijom na neki sličan način i model to sada radi i na prostoru Kosova i Metohije“, kaže general Kovač.

(RT Balkan)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare