Američka ambasadorka: O Jasenovcu se treba i mora govoriti!

Ambasadorka Sjedinjenih američkih država u Crnoj Gori u opširnom intervjuu datom Glasu Amerike komentarisala je unutrašnje političke procese u državi i kazala da ako bilo koja od stranaka aktuelne većine ima istorijske ciljeve i da nisu prepoznale da je ova Crna Gora posvećena pristupanju EU i kredibilnom učešću u NATO kao i dobrosusjedskim odnosima sa svim priznatim zemljama u susjedstvu, mogla bi da odvrati Crnu Goru od postizanja njenih ciljeva.

Američka ambasadorka, koja inače s vremena na vrijeme voli da prokomentariše unutrašnje političke procese u Crnoj Gori ne bi li poslala poruku političkim akterima koji je itekako servilno slušaju, na pitanje da li bilo koja stranka većine predstavlja prepreku napretku Crne Gore, Rajznig Rajnke tvrdi da to ostaje da se vidi.

„Napredak koji smo vidjeli nedavno i kada je u parlamentu usvojen niz zakona povezanih sa ispunjavanjem mjerila o kojima smo govorili je dobar znak. Ali kao što sam rekla, to je samo jedan korak. Ja i Sjedinjene Države i dalje pratimo da svi članovi same vlade ostanu posvećeni sprovođenju ta četiri cilja“, kazala je ona.

Pomno prati američka ambasadorka i najavljenu rekonstrukciju Vlade i interesuje je da vidi šta će premijer preduzeti kada je riječ o pozivu na rekonstrukciju posle odluke EU krajem juna.

„Znam da postoje drugi politički entiteti koji bi voljeli da se pridruže vladi, tako da će možda biti razgovora o tome kako će vlada izgledati posle kraja juna“, podvukla je ona.

Glas Amerike je i pitao američku ambasadorku podržava li Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu a ona tvrdi da nije loša stvar govoriti o Jasenovcu.

„To je važna stvar. To je suštinska stvar. Dakle, kada je u pitanju Jasenovac, vidim obrazovanje i dijalog kao način da se zaista ukaže na zločine i da se pomogne budućim generacijama da poštuju žrtve i da osiguraju da se to nikada više ne ponovi“, kazala je američka ambasadorka.

A na pitanje da li podržava Rezoluciju, Rajnke tvrdi da nema komentar.

„To je na Crnoj Gori i njenom parlamentu da raspravljaju i da vode javnu raspravu. Reći ću da što se tiče ratnih zločina iz prošlosti i zvjerstava, narodi moraju da rade zajedno da bi izliječili traume. Ovo nije stvar jedne države. Ovo je zajednica ljudi koji treba da poštuju sve one koji su stradali u prošlosti i pod strašnim, nehumanim situacijama i okolnostima. Dakle, da, mislim da je važno da razgovor o zločinima pomogne građanima Crne Gore i u regionu da zacijele rane“, jasna je ona.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Dobar dio tih rana su upravo ONI i otvorili svojim zločinačkim akcijama u Jugoslaviji!