Amandmani su zamajavanje! Pročitajte i zašto!

Vlada Crne Gore odlučila je u subotu veče, na elektronskoj sjednici, da pošalje dva amandmana na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama a time, kako pokušavaju da nametnu retoriku, ukidaju epitet genocidnog naroda i ojačavaju Dejtonski sporazum.

To je navedeno i u saopštenju Pokreta Evropa sad koje je stiglo sinoć a koje je došlo nakon poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da se ne glasa o Rezoluciji u Ujedinjenim nacijama. Kako su kazali, funkcioneri njihove političke partije koji obavljaju najznačajnije pozicije u državi nisu nikada kvalifikovali srpski narod, niti bilo koji drugi narod kao genocidan.

„Uvažavajući odluke međunarodnih sudova, te deklaraciju i rezoluciju o genocidu u Srebrenici usvojenih u prethodnim sazivima Skupštine Crne Gore, naša politička partija poštuje ono što je već utvrđeno u okviru međunarodnih i crnogorskih institucija. Crnogorski parlament je osim rezolucije o genocidu u Srebrenici, usvojio i rezolucije o genocidu u Pivi i Velici, što takođe uvažavamo i poštujemo“, „vade“ se iz PES-a.

Međutim, ono što je krajnje interesantno a prošlo je ispod radara je i činjenica da je medijima rečeno da Vlada ne mora nužno odlučivati na sjednici o predlogu rezolucije, osim ako nekome to pitanje bude sporno i ako ne zatraži glasanje, te da je moguće i da se premijer i ministar vanjskih poslova sami dogovore, i da potom ministar proslijedi otpravniku poslova u Njujorku instrukciju kako da glasa.

S tim u vezi, na potezu bi mogao biti i SNP Vladimira Jokovića koji bi mogao da pokrene ovo pitanje na Vladi kako bi građani Crne Gore jasno znali ko su ti ministri u Vladi koji će glasati za sramnu Rezoluciju.

Kako je i sam mitropolit kazao, nema opravdanja za zločin počinjen u Srebrenici kada su oni koji su počinili zločin pogazili viteški moral srpskog vojnika i ogriješili su se o česte pozive i vapaje Svetog Patrijarha Pavla koji je u to ratno vrijeme skoro svakodnevno pozivao srpske oficire i vojnike da brane svoj narod, ali i da se čuvaju od grijeha, da budu ljudi, i da ne obrukaju svoje oružje.

Kako dodaje, nesporna je činjenica da je u Srebrenici izvršen zločin, ali priča o genocidu je neodrživa i opasna.

„Pogrešno je i veoma opasno izjednačavati Srebrenicu i Jasenovac. Priča o srebreničkom genocidu nije naučno utemeljena, ali je itekako politički motivisana. Krajnje je sumnjivo da li se pokreće iz poštovanja prema žrtvama ili iz nekih drugih razloga. Oni, kojima je istinski stalo do poštovanja žrtava, znaju da je žrtvama bilo kojeg i bilo čijeg zločina istina potrebnija od politike. Lobiranje, sponzorisanje i propagiranje priče o genocidu u Srebrenici, ne može nadoknaditi nedostatke dokaza za održivost te priče. Zbog tih nedostataka podnosi se nacrt rezolucije o genocidu i ide na glasanje i preglasavanje“, kazao je Visokopreosvećeni mitrpolit.

Tvrdi i da bi se može dogoditi da istina bude preglasana u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija i da to neće biti prvi put kao i da je to jako opasno.

„Po ovom pitanju blagovremeno se čuo glas razuma od nekoliko svjetski priznatih autoriteta za ratne zločine i genocid. Efraim Zurof, direktor centra Simon Vizental, čuveni Jehuda Bauer i drugi jasno kvalifikuju da je u Srebrenici počinjen ratni zločin, ali ne i genocid. Zurof posebno ističe da bi označavanje Srebrenice genocidom obesmislilo taj pojam, što bi bilo opasno za dalju sudbinu čovječanstva“, podvukao je Mitropolit.

Pita se i zašto je pokrenuta tolika svjetska mašinerija političke finansijske i medijske moći da se izglasa pomenuta rezolucija u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija.

„Radi istine o zločinu i radi pijeteta prema žrtvama? Ne, nego da se puna istina iskrivi i zatrpa, a da se poštovanje žrtava potisne u drugi plan, za račun politike. Cilj je, između ostalog da se genocid pripiše srpskom narodu koji je više puta u poslednjih stotinu godina bio žrtva genocida. Onda je jasno zašto se u ovoj priči pojavljuje Njemačka, navodi se u saopštenju. Crna Gora, da bi uvijek bila otvorena za istinu, da bi sačuvala svoje dostojanstvo, da bi sačuvala svoju unutrašnju stabilnost, da bi doprinijela izmirenju i regionalnoj stabilnosti, ne treba da glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Dosljedno poštujući srebreničke žrtve neupitnog zločina, ali isto tako razlikujući zločin od genocida, treba da glasa protiv“, zaključuje se u saopštenju Mitropolita Joanikija.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Jokovic da pokrene pitanje podrske sramnoj njemackoj rezoluciji? Sprdate li se sa ovim narodom? Covjek koji je izdao izbornu volju srpskog naroda i otisao sa URA i DPS u manjinsku vladu? Kratko li je nase pamcenje, a na to i racunaju ovakve spodobe kao joko i dritanga, jer ih sada velicaju i blagosiljaju nasi sunarodnici. Zato se Srbima ponavljaju uvijek iste greske. I sad zagovaraju da Spajiceva vlada ostane i posle ove bestidne i izdajnicke podrske laznoj rezoluciji. Ko im vise moze vjerovati?