Александар Дамјановић: Постоји простор у буџету за увећање зарада запосленим у јавном сектору и у просвјети

“Економска ситуација у Црној Гори је стабилна. Буџет нове Владе који смо ми,односно моја маленкост, припремала са корекцијама које су негдје такве да ће направити озбиљне проблеме”, казао је бивши министар финансија Александар Дамјановић гостујући у емисији ,,Са српском у центар” Српске радио-телевизије.“Имамо повећање буџета за неких 15 одсто. Они су се ослонили на нацрт буџета који смо ми оставили тако да дефакто имамо буџет нове Владе који смо ми, односно моја маленкост, припремала са корекцијама које су такве да ће направити озбиљне проблеме. Управо те корекције, уколико се не постигне овај договор, улколико Парламент не да своју посљедњу ријеч, што очекујем од посланика”, казао ме Дамјановић.

Он додаје да ће и 2024. година бити стабилна.“До краја текуће године, имајући у виду чињенице које предвиђају стабилност јавних финанисја, стабилних прихода неких милиона евра изнад плана, назнаке да ће и наредна година у сваком смислу бити стабилна. Мислим да постоји простор у буџету за увећање зарада запосленим у јавном сектору, у просвјети свакако, али и у осталим гранама у држваној управи, и то ће бити допронос очувању животног стандарда на начин да то не уруши систем јавних финансија”, поручује Дамјановић.Буџет не може да се ради у складу са предизборним обећањима, рекао је бивши министар.“Не можете дати предизборно обећање о заради од 1000 еура, а онда нећете да повећате 10 осто зараду која је у порсјеку 750 еура просвјетарима, за неких 75-80 еура, онда ту нешто није у реду”, рекао је Дамјановић.

Додаје да ће подржати рад нове владе, генералног министра финаснија, “која приступа области јавних финансија врло траснпарентно, на методичан начин и без неких великих обећања”. “Имао сам прилику да дефакто спроведем Програм Европа сад 1 и добро знам о чему причам. Ово није никоме подстријек за било шта, ово је просто објективно сагледавање чињеница и апел посланицима који дају завршну ријеч да коригију буџет и омогуће обећање повећања зарада у државној управи, односно просвјетарима, да би се избјегле све оне ствари које су најављене и којима ћемо бити сведоци у јануару и фебруару уколико се не изађе у сусрет оправданим захтјевима. То је обавеза из Гранског колективног уговора”, истиче Дамјановић.

Подсјећа да је Грански колективни уговор потписан и јасно је дефинисано да ће се повећање зарада ускладити са актуелном економском ситуацијом, која је добра и то дозвољава.“Ми смо 2023. годину са неких 43-44 милона депозита и дефакто смо направили једну позајмицу, једно задужење од стране Дојче банке, од неких 100 милиона еура. Колико сам ја добро испратио, током децембра су емитоване државне обвезнице, неких 50 милиона еура, и ми говоримо о укупном коришћењу средстава од задужења”.

Добро је, додаје, што су се просвјетари организовали, а лоше је што је дошло до тога.“Требало је кроз озбиљне разговоре и договоре да не дође то тога. Надам се да ће Скупштина кориговати тај буџет и да ће посланици дићи руку да се захтјеви просвјетара испуне и не само просветара већ и јавног сектора”, закључио је Дамјановић.

Дамјановић подсјећа да министар финансија, као члан Владе, има свој интегритет, јер је кључна обавеза управљање јавним финансијана.,,Очекујем да ће он остварити тај интегритет и не би било лоше да се министар финансија мало ,,политички посвађа” унутар Владе, како би наметнуо те ставове и да, на крају крајева, прихвати од стране већине неке ствари које могу да се реализују.

Сачекаћу јануар и фебруар да дам шансу сто дана Владе па ћемо онда причати о текућим стварима и текућим политикама уколико се и у 2004. години наставе исти трендови као у 2023. години. Видио сам шта је приједлог буџета. Оставили смо нас нацрт од 2.5 милијарди евра изворних прихода док је сада укупан буџет повећан за 3,35 милијарде тј 3,47 одсто. Видјећемо шта ће бити текући приходи, видјећемо какви ће трендови бити већ почетком године. Мислим да све указује, чега смо и ми свједоци, да ћемо имати тај тренд и у наредној години и раст БДП-а и изворних прихода и да ће се, уз неопходно минимално задужење моћи сервисирати зараде, тј увећање зарада у јавном сектору“- казао је Дамјановић.

Александар Дамјановић је изнио и своје неслагање око повећања пензија јер је мишљења да је било простора да се планира раст пензија свим пензионерима.,,Није требало повећати само минималне пензије јер ћемо тако довести огроман дио пензионера у неравноправан положај који су евро-два изнад 450 евра тако да ће бити драстично оштећени поготово због најава да ће пензије бити замрзнуте двије године. Мислим да је ниво пензија, које смо ми подгили за 17 одсто текуће године, требало да буде планиран и у наредном периоду и да се не иде са једним повећањем на уштрб других или на рачун других јер ће то направити раздор унутар самих пензионера и озбиљне проблеме са растом осталих пензија у наредном периоду. Можете ви, уочи избора, обећавати и ово и оно, али у јавним финансијама нема пуно простора за велике скокове. Један редован, постепен приступ је наслањање на базу коју су затекли, као и паметне политике и суптилна рјешења везано за пореску политику па и политику задужења, што да не, како би градили простор за стабилност“- каже Дамјановић.

Он подсјећа да је нова Влада форирана на Лучиндан, и да је имала 50 дана да предложи буџет, као и да је нонсенс да неко преписује од 43. Владе која је препустила свој мандат тог 31. Октобра. Та Влада је у тих 10 мјесеци остварила све ове успјехе које сам до сад набројао, омогућивши, кроз гранске колективне уговоре повећање зарада 20-25 одсто. Бивша Влада је имала намјеру да, политику коју је спроводила у прошлој години настави да спроводи у овој. Сада нека се сви обрате овима који спроводе јавну политику, као што су се мени обраћали од 28. априла, када сам преузео дужност. Ја нисам могао да избјегнем прогорам Европа сад 1, који је дефакто иплементиран са буџетом 2021. године и почео да се реализује у марту- априлу, тако да нисам могао избјећи реализацију тог програма који је већ био донесен кроз буџет. Мислим да сам га добро реализовао те 2022. године.

Ми смо током прошле године планирали максимално задужење од 600 милиона евра. Чињеница је да смо, за 10 мјесеци узели 100 милиона евра, као  током децембра 50 милиона евра кроз емисију државних записа а искористили смо и четвртину од лимита који смо имали. Није лоше да тај лимит буде већи и мало комотније планиран због свих околности на међународној сцени, ратова у Украјини, у Гази, снабдијевања нафтом,

великог раста цијена енергената, инфлације. То може да бити задужење од 600 милиона евра. Али не можете рећи да планирате 600 милиона задужења за враћање старих дугова а да онда скинете предлог одлуке Парламента одлуку о задужењу, а тамо видимо 600 милиона за потребе буџета и 500 милиона за враћање старих дугова, што значи милијарду и сто милиона. То не пролази. Са господином Милојком Спајићем имам добру личну комуникацију. Симпатичан је човјек, са којим сам некада лијепо разговарао, надам се да такав и остао. Одавно нисам имао прилику да га сретнем. Негдје сам добио обавезу од њега, тј. од тадашње Владе, као именовани на челу

Пореске управе, да будем у ситуацији да се, након мјесец дана, Пореској управи припоји Управа царина и да добијемо јединствену управу прихода и царина. Вјерујте да је то један од најтежих периода мог рада, јер сам у неких 6-7 мјесеци, до кад ми је трајао мандат в.д., морао да спојим двије огромне слузбе са по 500-600 људи и да оргинизацонао, у једном рекордно

кратком времену, спојим те двије службе у јединствену, радећи апсолутно сам, без помоћника“- рекао је Дамјановић у емисији ,,Са Српском у центар“.

Дамјановић каже да је буџет буџет и да мора садржати све компоненте: и развоја, и амбијента, и нових инвестиција, и подршке домаћим и страним инвеститорима, али мора имати и потрошачку компоненту.

,,Понегдје се види да је један број припадника ДПС-а пролетио и доминантно прешао у ПЕС. Може се видјети и један број истакнутих припадника, који се чак и не стиде тога. На крају крајева то је и легитимно. У Црној Гори је легитимно да се мијању партије по два, три, четири пута а чињеница је да изборни резултат показује преливање тих процената са ДПС-а на страну ПЕС-а који је нарастао на паду ДПС-а. То је нормално, нећемо никог осуђивати“- каже он.

Говорећи о попису Дамјановић каже да је мишљења да га је требало  да спровести раније.

,,Већ би имали прве резултате али је битно да је спроведен у миру и да се та тема, као и темељни уговор и неке друге тешке теме, скида са дневног реда. Очекујем да ће се на најтраанспарентнији законит начин пребројати а затим и објавити прелиминарна а потом и коначни резултати пописа“- казао је Александар Дамјановић.

Емисију у репризном термину емисију можете пратити на каналима Српске телевизије од 20: 30 часова, на таласима Српског радија од 21: 30 а можете је наћи и на порталу Српске РТВ као и на платформи ју тјуб.

Уредник емисије: Перица Ђаковић

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare