Abazović otkrio ko je stajao iza portala UDAR!

Lider URE i bivši premijer Dritan Abazović dao je izjavu pred nadležnim sudom za portal UDAR.

Podsjećamo, portal UDAR bio je medijska mašinerija pokrenuta mjesec dana prije izbora 30. avgusta 2020. godine preko kog su se distribuirali članci koji su targetirali tadašnju opoziciju i govorili da su srpski špijuni.

Abazović je kazao da je indikativno da je nekadašnji ministar odbrane iz redova DPS-a Predrag Bošković učestalo posjećivao ANB i to baš u periodu rada navedenog portala.

Abazović naglašava da je po njegovim saznanjima lice koje je stajalo iza toga portala bio Filip Đuranović, tadašnji službenik ANB-a koji po mojim saznanjima nije obuhvaćen tekućim postupcima. Obzirom na moju tadašnju funkcionalnu odgovornost ja smatram da bi bilo svrsishodno da Vlada Crne Gore oslobodi čuvanja tajne tadašnjeg direktora ANB-a gospodina Vukšića koji nakon toga može o svemu ovome da priča detaljno kao i da prezentuje dokumentaciju koju je tada povodom ovoga prezentovao i meni kao vice premijeru ili poslao putem pošte kako je u ustaljenim procedurama.

Izjavu Abazovića prenosimo integralno.

„Dakle vezano za situaciju oko portala Udar.me, nakon stupanja na dužnost 04.12.2020. godine kao potpredsjednik Vlade bio sam zadužen za pitanja bezbjednosti. Kako je u tom portfoliju bila i Agencija za nacionalnu bezbjednost preuzeli smo odmah aktivnosti u vezi sagledavanja situacije i suzbijanja nelegalnih aktivnosti koje su možda bile predmet rada Agencije. Nedugo zatim možda 45 nakon toga od tadašnjeg direktora ANB-a obaviješten sam da konkretno kada je u pitanju portal Udar postoje saznanja osnovane sumnje da je Agencija imala udjela u tome, i da su korišćeni resursi ANB-a u cilju pisanja sadržaja na tom portalu koji je bio diskreditirajućeg karaktera u odnosu na više lica. Dao sam saglasnost da se sve što je u domenu ANB-a istraži te smo zajednički sa direktorom ANB-a o tome obavijestili javnost na jednoj pres konferenciji.

Nakon toga ANB je počela tako reći sistematsko dublje istraživanje vezano za ovaj slučaj o čemu sam ja i obaviješten i što ću sad saopštiti. Glavno saznanje koje ja imam jeste da su materijali koje je radila tajna pratnja ANB-a završavali na portalu Udar.

Tada na čelu tajne pratnje ANB-a je bio gospodin Srđan Pavićević. Isto tako saznanja govore da je šef drugog sektora koji je zadužen za borbu protiv organizovanog kriminala na čijem čelu je bio gospodin Grozdanić vršio određene aktivnosti i ako za iste nije imao pisani nalog neposredno nadređenog. Fleška koja je ovdje najvažnija stvar, na kojoj su bile dokumentovane fotografije praćenih osoba završila je kod tadašnjeg direktora ANB-a Dejana Peruničića, koji po mom skromnom sudu nosi najveću funkcionalnu odgovornost u svemu ovome i taj materijal je završavao na portalu Udar.me.

Posebno želim da naglasim da je na jednom sastanku tadašnji direktor ANB-a Dejan Vukšić upoznao mene kao vice premijera o namjeri za podnošenje krivične prijave u vezi sa radom portala Udar što je i učinjeno.

Posebno je zabrinjavajuće što se krivični postupak vodi u odnosu na dva lica, Peruničića i Pavićevića dok je Grozdanić po mojim operativnim saznanjima izuzet, odnosno isti nije priključen ovoj grupi vjerovatno iz razloga što bi se u tom slučaju očigledno radilo o organizovanoj kriminalnoj grupi. Do mene kao vice premijera su dolazila mnoga operativna saznanja u vezi rada ovog portala, neka od njih su tačna neka možda nisu.

Takođe želim da naglasim da je naročito indikativno to da se provjerom spoljašnjih i unutrašnjih kamera video materijala ANB-a uočilo da je tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković učestalo posjećivao ANB i to baš u periodu rada navedenog portala. Po mom sudu ovo je indikativno sa razloga što nije uobičajeno da ministar odbrane toliko učestalo zapravo i uopšte ima potrebu da posjeti ANB a naročito kod činjenice da je izborni proces bio u toku.

Još bih naglasio da je administrator portala Udar po mojim operativnim saznanjima bilo lice Filip Đuranović, tadašnji službenik ANB-a koji po mojim saznanjima nije obuhvaćen tekućim postupcima. Obzirom na moju tadašnju funkcionalnu odgovornost ja smatram da bi bilo svrsishodno da Vlada Crne Gore oslobodi čuvanja tajne tadašnjeg direktora ANB-a gospodina Vukšića koji nakon toga može o svemu ovome da priča detaljno kao i da prezentuje dokumentaciju koju je tada povodom ovoga prezentovao i meni kao vice premijeru ili poslao putem pošte kako je u ustaljenim procedurama.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare