Zahumlje: U četvrtak omaž nikšićkom pjesniku Gojku Janjuševiću

Javna ustanova (JU) “Zahumlje”, u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene za 2023. godinu, u četvrtak, 19.oktobra, organizuje veče posvećeno nikšićkom pjesniku Gojku Janjuševiću.

U program, koji počinje u 19 h, učestvovaće  mr Milena Kulić, stručni saradnik Odeljenja za književnost i jezik Matice srpske, pjesnikinja Sofija Simović iz Književne zajednice  “Vladimir Mijušković”, članovi Književnog kluba “Poenta poetika” Miloš Jocović i Tijana VujovićJovan Radulović na gitari (Muzička škola „Dara Čokorilo“) dok će moderatorka biti urednica kulturnog programa u JU Zahumlje, Anđela Peković.

Gojko Janjušević rođen je 1936. godine u Ozrinićima. Gimnaziju je završio u Vrbasu, a Filozofski fakultet u Novom Sadu. Bio je urednik izdavačke kuće „Progres“, književnog lista za kulturu i umjetnost – „Polja“ i glavni urednik Kulturnog centra u Novom Sadu.

“Janjušević je bio poznat i kao prevodilac slovenačke, makedonske i češke savremene literature a posebno je upamćen kao pjesnik zavičaja, Nikšića, Ozrinića i kao autor čuvene pjesme „Ogradice“, te pjesme „Čelo“ koju je pisao punih 40 godina. Zbirke pjesama koje je objavio su: „Mravi odlaze neprimjetno“ (1957), „Greben“ (1961), „Očajno sunce“ (1964), „Daleka zemlja“ (1969) i „Građa o nesanici“ (1975). Bio je stalni član-saradnik Matice srpske. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za književnost (1976), Nagrade Društva književnika Vojvodine za životno djelo (1994), nagrade Zaloga KZ „Vladimir Mijušković“ iz Nikšića (2000) i mnogih drugih. Umro je u Novom Sadu, 2000. Godine”, navode iz “Zahumlja”.

foto:JU Zahumlje

izvor:RTNK

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare