U Zahumlju organizovano veče posvećeno pjesniku Gojku Janjuševiću

JU „Zahumlje“ upriličila je omaž pjesniku Gojku Janjuševiću, koji je, pored ostalog, ostao upamćen kao pjesnik zavičaja, Nikšića, Ozrinića, kao autor čuvene pjesme „Ogradice“, te pjesme „Čelo“ koju je stvarao punih 40 godina.

Gojko Janjušević je rođen 1936. godine u Ozrinićima. Po završenom Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, bio je urednik Izdavačke kuće „Progres“, književnog lista „Polja“ i glavni urednik novosadskog Kulturnog centra. Autor je zbirki pjesama: Mravi odlaze neprimjetno, Greben, Očajno sunce, Daleka zemlja i Građa o nesanici. Bio je poznat i kao prevodilac slovenačke, makedonske i češke literature.

U uvodu večeri, kojoj su prisustvovali najbliži članovi pjesnikove porodice, Anđela Peković, moderatorka, pročitala je zapis Aleksandra Badnjara o Gojku Janjuševiću iz 1976. godine.

Rima Grujić, ćerka Gojka Janjuševića, izrazila je zadovoljstvo što je ovaj događaj organizovan na način da se na sceni prikazuju njegove fotografije, a mladi govore stihove i tumače ih.

Mr Milena Kulić, stručna saradnica Odjeljenja za književnost i jezik Matice srpske u Novom Sadu, priredila je, u okviru antologijske edicije „10 vekova srpske književnosti“, knjigu o Gojku Janjuševiću koja će tek izaći, a za koju je napisala predgovor. Sa stvaralaštvom Gojka Janjuševića, najprije kao prevodiocem, aktivnim i važnim članom kulturne zajednice cjelokupnog srpskog govornog područja, upoznala se u Sterijinom pozorju.

Gojko Janjušević je dobitnik više značajnih književnih nagrada, među kojima i nagrade „Zaloga“ Književne zajednice „Vladimir Mijušković“, u čije ime se obratila pjesnikinja Sofija Simović.

Predsjednik Književne zajednice „Vladimir Mijušković“ Spasoje Bajović je naveo da ova, najstarija književna zajednica u Crnoj Gori, ne zaboravlja stvaraoce koji je iznjedrila, a jedan od osnivača bio je Gojko Janjušević. Primjerke djela: „Album nikšićkih književnih uspomena“ i antologije „Olujna polja poezije“, u kojima je zastupljeno stvaralaštvo Gojka Janjuševića, poklonio je uvaženim gostima.

Članovi Književnog kluba Poenta poetika: Miloš Jocović i Tijana Vujović čitali su odabrane stihove Gojka Janjuševića, između ostalih i pjesmu „Čelo“, poslednju objavljenu, koju je pjesnik stvarao 40 godina i predstavlja sublimaciju njegovog pjesničkog dela.

Veče je uz muzičku pratnju na gitari upotpunio Jovan Radulović, učenik Muzičke škole „Dara Čokorilo“.

Događaj je organizovan u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene za 2023. godinu.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare