U nikšićkom Zahumlju promocija knjige „Vidjeh Jerusalim i vidjeh sve“ autora Veselina Matovića (29.02.)

U sali JU Zahumlje u Nikšiću, u četvrtak 29. februara sa početkom u 19 časova biće predstavljena knjiga ,,Vidjeh Jerusalim, vidjeh sve”, autora profesora Veselina Matovića.


Na promociji će govoriti: književnik Milutin Mićović, iguman Pivskom manastira, o. Jeftimije (Škuletić), književnica Milica Bakrač i autor.


Knjiga je objavljena sa blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija, izdavači knjige su: Mitropolija crnogorsko-primorska i Poklonička agencija Mitropolije crnogorsko-primorske Odigitrija.
U novoj knjizi putopisa Veselina Matovića objavljeni su tekstovi, „Crtice sa pokloničkog putovanja u Svetu zemlju, 22 – 26. aprila, 2023.“ i fotografije sa putovanja autora Radoja Radže Živkovića.


Na prvoj promociji knjige „Vidjeh Jerusalim i vidjeh sve“, koja je nedavno održana u Podgorici, u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, izdavač izdanja, protojerej Ostoja Knežević, naglasio je da se profesor Matović „duboko ganut osjećanjima koja su ga sustigla prilikom poklonjenja Grobu Gospodnjem i drugim svetinjama, nije mogao zadržati na jednom kratkom tekstu, već je sve ono što je tamo vidio, sa čim se upoznao i doživio moralo biti zapisano u jednu posebnu knjigu koja će biti dobar priručnik za sve one koji planiraju da se upute ka svetim mjestima grada Jerisalima i Svete zemlje.”


Na istoj promociji, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije, o knjizi profesora Veselina Matovića, između ostalog, podsjetio je na činjenicu „da Jerusalim jeste naš najdublji duhovni korijen koji svjedoči da je Gospod Isus Hristos ovaploćeni Sin Božiji ušao u naše živote, istoriju, da je podijelio sudbinu ljudi u ovome svijetu i radosti i žalosti, da je primio ne samo našu prirodu nego i naše muke i poniženja i naše nesreće, da bi nas od njih oslobodio i da bi nas priveo u naručje našega Oca Nebeskoga i da nije došao samo za jedno vrijeme i jednom pokolenju, nego je došao svim ljudima i svim pokolenjima do skončanija svijeta i vijeka.“


Promocija knjige profesora Veselina Matovića „Vidjeh Jerusalim i vidjeh sve“ u sali Zahumlja održaće se u okviru repertoara februarske kulturne scene Nikšića.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare