U Gacku promovisana knjiga dr Budimira Aleksića i dr Ljubomira Milutinovića: Kapitalno naučno djelo!

U punoj sali Narodne biblioteke u Gacku promovisana je knjiga dr Ljubomira Milutinovića i dr Budimira Aleksića ,,Epski junaci u zbirci Andrije Luburića“ (Institut za srpsku kulturu, Nikšić).
O ovom, kako je naglašeno, kapitalnom izdanju, govorili su prof. dr Miroslav Doderović sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, mr Ivan Radulović sa Istorijskog instituta u Podgorici i prof. Radomir Vučković, direktor Narodne biblioteke u Gacku, a prisutnima se obratio i prof. dr Budimir Aleksić, jedan od autora ove vrijedne i zanimljive knjige.
Milutinović i Aleksić su obradili 111 pjesama sa preko 35 hiljada stihova iz zbirke Andrije Luburića (1891-1944), istaknutog folkloriste i sakupljača narodnog stvaralaštva. Luburićeva rukopisna zbirka, pohranjena u Arhivu Srbije, sadrži preko 800 epskih pjesama sa više od 200 hiljada stihova. ,,Ovo izuzetno djelo naših renomiranih proučavalaca srpskog narodnog stvaralaštva i folklora, podrazumijevalo je ogroman trud i posvećenost“, istakao je prof. dr Miroslav Doderović, jedan od recenzenata ove knjige. Kako dodaje, Aleksić i Milutinović su se koncentrisali na istraživanje onog materijala, odnosno pjesama iz Luburićeve zbirke koje govore o sedmorici najistaknutijih hajduka-harambaša, uglavnom sa prostora današnje Crne Gore i Hercegovine – Baju Pivljaninu, Mijatu Tomiću, Vuku Mićunoviću, Nikcu od Rovina, Vuku Tomanoviću, Lazaru Pecirepu i Vuku Lopušini.

,,Od ukupno 160 pjesama posvećenih navedenim hajdučkim harambašama, koliko ih ima u Luburićevoj zbirci epskih pjesama, autori su odabrali 111 najboljih sa stanovišta književnoumjetničke vrijednosti“, naveo je Doderović.
Mr Ivan Radulović je rekao da Luburićeva zbirka daje odgovor na mnoga pitanja kroz koja je epska pjesma prošla za jedan vijek. Mnoge pjesme ove zbirke sadrže mnoštvo kulturno-istorijskih podataka pisanih po modelima starinske epike. ,,Autori ovog kapitalnog izdanja, od 1054 strane, su opširno analizirali pjesme, dali kompetentan sud o njihovoj književnoumjetničkoj vrijednosti i popunili jednu veliku prazininu u našoj naucio novijem epskom pjevanju kod nas. Riječ je, jednostavno, o kapitalnom djelu iz srpske folkloristike“, istakao je Radulović.


Prof. Radomir Vučković je ukazao na činjenicu da su predmet pjesama koje su Milutinović i Aleksić prvi put objavili u ovoj knjizi, događaji koji su se zbili tokom 18. i prve polovine 19. vijeka, kad su crnogorski i hercegovački krajevi iz kojih potiču ove pjesme preživljavali jednu od najtežih kriza. ,,Autori ove knjige su uradili posao koji je trebalo da uradi čitav jedan institut i tim istraživača, čime su trajno zadužili srpsku folkloristiku i nauku o srpskom epskom pjesništvu“, naglasio je Vučković.
Jedan od autora knjige, prof. dr Budimir Aleksić, rekao je da su on i prof. dr LJ. Milutinović ovim djelom nastojali da daju skroman doprinos srpskoj folkloristici i srpskoj nauci o narodnoj književnosti, ali i da oduže dio duga prema Nikšićaninu Andriji Luburiću, istaknutom kulturnom pregaocu koji je čitav život posvetio istraživačkom radu i proučavanju naše prošlosti.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare