Proslavljeno 160 godina Bogoslovije „Sveti Petar Cetinjski”

Svečana Lučindanska akademija održana je preksinoć u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, a kuriozitet ovogodišnje jeste proslava 160 godina od osnivanja Cetinjske bogoslovije 1863, čiju tradiciju baštini današnja Bogoslovija „Sveti Petar Cetinjski“. Akademija je održana na dan kada se praznuje Sv. apostol i jevanđelist Luka, kao i Sv. Petar Cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski, čije ime Bogoslovija danas nosi.

Kako stoji na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je i organizator događaja zajedno sa Bogoslovijom, akademijom je obilježeno i 160 godina visokoškolskog obrazovanja u Crnoj Gori kao i prve bogoslovske škole.

image

Obraćajući se prisutnima protojerej Blagoje Rajković, rektor Cetinjske bogoslovije, rekao je da je ova obrazovna ustanova sjeme iz kojeg je iznikla ne samo današnja bogoslovija, već i čitavo više i visoko obrazovanje u Crnoj Gori.

Prof. Miomir Đurišić ove godine održao je prazničnu lučindansku besjedu, ističući da je nakon burne istorije, ponovo upravo Sv. Petar Cetinjski ukazao na značaj pismenosti – knjige i obrazovanja uopšte, iako nije vidio početak rada ove škole.

– Riječ po riječ, slovo po slovo, prije 160 godina nastade na Cetinju Bogoslovska škola. Početak rada Bogoslovije nije događaj, to je proces. Bogoslovska škola je biblioteka svih naših napisanih knjiga do tada i štamparija svih budućih knjiga od tada do današnjih dana! Istorija Bogoslovije je naša istorija. Ona je čuvar narodnog duha i tradicije. Uvijek kada je Bogoslovija živjela svoju punoću, narod je doživljavao prosperitet. Kada je Bogoslovija bila na raspeću, narod bio zagubljen na putevima koji su mu se slatkorječivo nudili. Decenije su prolazile, decenije iskušenja i napretka. Škola je mijenjala ime… nekad bogoslovska, nekad bogoslovsko-učiteljska, a rezultati su bili isti. Obrazovani sveštenici, posvećeni Bogu i narodu, širili su svoje znanje i vjeru gdje god su se okrenuli. Zrno koje je klicu zametnulo u Cetinjsku bogosloviju, davalo je svoje plodove svugdje gdje je naš narod rasijan – naveo je Đurišić.

U programu su pored učenika Bogoslovije Dušana Burića, i hora učenika ove škole, učestvovali i kotorski hor SPD „Jedinstvo“ s dirigentom Mihajlom Lazarevićem, sopran Milica Lalošević, mladi guslar Sekule Cerović, učenica Gimnazije „Sv. Sava“ Milica Grujičić, harmonikaš Ivan Deržijev, violinistkinja Dušica Kordić u klavirskoj pratnji prof. Nikole Vučkovića, i gitarista Petar Bukilica.

foto:Boris Musić/Dan

izvor:Dan

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare