Nova knjiga Janka Jelića predstavljena u Nikšiću

U Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“ predstavljena knjiga „Braća na lomači“ autora mr Janka Jelića.

Janko Jelić, umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, okupio je novom zbirkom priča „Braća na lomači“, brojne prijatelje, kolege po peru, poštovaoce njegovog originalnog i od književne kritike prepoznatog i nagrađivanog stvaralaštva. Ljubitelji pisane riječi obradovani su pojavljivanjem ovog djela, koje, uz Jelićeve: knjigu poezije „Pobuna stvari“, roman „Bilježnica iz preobražaja“, zbirku satiričnih priča „Zlatni čovjek – priče ispred seoske prodavnice“ i knjigu dramskih tekstova pod naslovom „Drame“, vraća vjeru u knjigu i izadavštvo, u radost susreta i razgovora.

U ime izdavača IK „Čuvari“ iz Beograda obratio se Dejan Pavlović.

Svoje viđenje Jelićeve nove knjige dao je, na osoben način, sveštenik Mirko Vukotić. Na satiričan način, blizak autoru Jeliću, poslužio se pojmom djeda kroz ovovremeni sveprisutni gugl, koji dajući odgovor na sva pitanja kaže da su đed i baba – roditelji oca i majke, te da gotovo svaki čovjek ima dvije babe i dva đeda.

Prof. dr Dušan Krcunović zapaža da bogat inventar arhaičnih i zaboravljenih riječi, smisao za humor i satiru, vještina prosopopeje predstavlju elemente po kojima se Jelić prepoznaje kao vrstan pisac i u novoj zbirci svojih priča.

Brojnoj publici, koja je do poslednjeg mjesta ispunila salu Društva Sveti Đorđe“ obratio se i sam autor, književnik Janko Jelić sa porukom da samo dužni da očuvamo srpski jezik i bogato nasleđe našeg naroda.

Jelić je, da bi ilustrovao izlaganja učesnika promocije, pročitao dio priče „Potonje pijanstvo“ iz predstavljene zbirke, a u ime domaćina – Društva „Sveti Đorđe“ Velimir Kasalica, upravnik je najavio predstojeće događaje: gostovanja prof. dr Milimira Mučibabića sa Fakulteta političkih nauka u Banja Luci i književnika Nenada Milkića, člana Udruženja književnika Republike Srpske.

Foto/video: RTNK

Izvor: RTNK

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare