Nikšić: Uručene nagrade Književne zajednice “Mirko Banjević”

Književna nagrada “Mirko Banjević“ za objavljene knjige poezije u 2021. i 2022. godini,  uručena  je Milici Kralj  i Spasoju Bajoviću, dok  je nagrada za prvu objavljenu knjigu  ravnopravno dodijeljena   mladim stvaraocima Marku Sandiću i  Milisavu Rosiću

Nagradu “Mirko Banjević” dodeljuje  istoimena književna zajednica.

Spasoju Bajoviću je dodijeljena za knjigu pjesama „Put u vatru” a Milici Kralj za zbirku „Čisanice“. Odluku je jedanoglasno donio  žiri: članovi Radoje Femić,  Aleksandar Ćuković i predsjednik Dragan Koprivica.

“Milica Karlj u ovoj zbirci pravi  poetizovanu istoriju knjževnosti prema svojim afinitetima, odaje počast svojim pjesničkim uzorima, od srpske do grčke  i ruske književnosti, a sve uz blagorodnu duhovnu sjenku Hilandara kao srpske duhovne adrese.Uz snažno nadahnuće, uz moćnu erudiciju učene pjesnikinje, uz pjesničku širinu, diskretno, ali dovoljno vidljivo, traje i Miličino visoko zanatsko umjeće da vlada stihom, da po onom čuvenom stavu Bogdana Popovića iz “Antologije novije srpske lirike” iz 1911. godine, “pesma mora imati emocije, mora biri jasna I mora biti lepa”….Sve to susrećemo u poeziji Milice Kralj, otud i ova ugledna nagrada “Mirko Banjević”, uz nagradu “”Marko Miljanov” i druge”  obrazložio je, uz ostalo, Koprivica.

Spasoje Bajović, laureat brojnih nagrada, knjigom „Put u vatru“, maticom katarzične poezije, kreirao je  istinski lirski mozaik bola, i održao  svojevrsni rekvijem stradalnicima iz Pivskih Dola, koji su 1943. godine pobijeni od pripadnika zloglasne nacističke divizije „Princ Eugen“.

“Pjesnički jezik Spasoja Bajovića sugeriše ideju produktivne kulturološke inverzije, jer se u ovoj knjizi tužilica pominje kao integralni dio pjesničke slike, ali se primarno tuguje iz muške vizure, van predvidljivih folklornih normi.Možda ta tuga, pa i neskriveni plač, imaju najdublji iskupiteljski smisao, kojim se “bistri duša” i blaži nespokoj bića” naveo je u obrazloženju dr. Radoje  Femić, član žirija.

Književa zajednica “Mirko Banjević” u cilju podsticanja stvaralaštva mladih talentovanih pjesnika, nagrade za prvu objavljenu knjigu, dodijelila je  Marku Sandiću  iz Pljevalja,  za knjigu „Nijemi oproštaj“ i  Milisavu Rosiću iz Mojkovca, za zbirku „Drugi svijet“. 

“Sandić, autor zbirke pjesama “Nijemi opraštaj” nudi nam osoben pogled na svijet, hrabar i  jasan. Na svom tragalačkom putu, inspirisan prošlošću i sadašnjošću, a svakako zagledan u budućnost, autor detektuje i izvjesne anomalije i  koristi priliku da se kritički osvrne na određena stanje i fenomene, kao što to, prije svega, čini u pjesmama “Smirenje”, “Prvjenac”, “Nemir” …Sandićeve žaoka je ironična i oštra, ali nikako i banalna, tjera na razmišljanje i kod čitaoca izaziva želju za polemikom, odgovorom i dijalogom iz koga se nužno izlazi bolji, što je svakako posebna vrijednost ovog djela”. 

“Mladi pjesnik Milisav Rosić zna  da uputi pjesnički apel. Njegovo upozorenje je snažno i upečatljivo. Tjera nas da otvorimo oči, da pogledamo oko sebe  i u sebe, da  se suočimo sa nama samima, sa sopstvenom proslošću, kako bi imali snage i motiva da nastavimo dalje, kako na invidualnom , tako i na kolektivnom planu, bivajući u stalnom dosluhu sa “drugim svjetovoma”. Jasno se uočava da je Rosićev drugi svijet koji nije vidljiv golim okom, ali čiji moć i duh se osječaju i  zapažaju jedino instinktom i intuicijom u kojima dominira element osame kao osnovno vezivno tkivo stihiova ovog autora” kazao  je član žirija,  mr Aleksandar Ćuković,.

Nagrada “Mirko Banjević”, dodeljuje se  svake druge godine, sastoji se od plakete novčanog iznosa. Nagrada za prozu ove godine nije dodeljena. 

O istorijatu  Književne zajednice “Mirko Banjević”,koja na književnoj mapi Crne Gore i šire djeluje 44 godine i o stvaralačkom renomeu i nasleđu  poznatog književnika, čije ime nosi,  govorio je pjesnik i predsjednik te zajednice Radislav Gardašević. 

Nagrađeni pjesnici  kazivali su svoju poeziju. Njih  i  ljubitelje lijepe rijeci pozdravio je Novica Đurić, predsednik Udruženja književnika Crne Gore. Program dodjele nagrada u sali  Zahunlja  vodila je Kristina Radović, urednica programa u toj javnoj ustanovi.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare