Milica Bakrač sa nevesinjskim školarcima: Stihovima se brani srpski jezik

Specijalna gošća večerašnje kulturne manifestacije «Nevesinje – Šantićeva druga kuća» biće srpska književnica iz Nikšića Milica Bakrač.

Višestruko nagrađivana književnica danas je posjetila Srednjoškolski centar «Aleksa Šantić» i Opštinu Nevesinje.

U holu Srednjoškolskog centra razgovarala je sa učenicima i nastavnicima srpskog jezika na temu savremena srpska književnost. Tokom jednog literarnog časa u komunikaciji sa učenicima objašnjavala je kako se stihom brani srpski jezik. Ukazivala je važnost brige o jeziku u kojem je sadržano istorijsko i kulturno pamćenje i dostojanstvo svakog naroda.

Književnicu iz Nikšića primio je i načelnik opštine Milenko Avdalović izražavajući zadovoljstvo što će ova produktivna pjesnikinja biti gost ovogodišnjih Šantićevih večeri poezije. Srednjoškolskom centru i Opštini Nevesinje Milica je poklonila svoje knjige.
Milica Bakrač diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Odsjeku za srpski jezik i književnost.

Objavila je više od deset zbirki poezije, među kojima i: Nek me ptice krikom bude, Soneti i pisma, Od zlata jabuka, Azbučnik, Jav iz Crne Gore i Gospode, nije nam hladno.

Priredila je izbor iz poezije Petra Drugog Petrovića Njegoša – Blago tome ko dovijek živi, i poezije Matije Bećkovića – Imao se rašta i roditi. Priredila je Antologiju dobitnika Nagrade Marko Miljanov.

Zastupljena je u više antologija poezije za odrasle i djecu na srpskom govornom području.

Član je Upravnog odbora Udruženja književnika Crne Gore, član je Udruženja književnika Srbije, Književnog društva srpskih pisaca Kosova i Metohije i Književnog društva “Njegoš” iz Crne Gore.

Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada.

Izvor: IN4S

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare