Пише Илија Р Миљанић: Свети Василије све нас обасјава

Свето воће (грожђе), подари црно вино које представља на причешћу крв Христову, која нам подари дар вјечне непролазности Светог Василија Острошког Чудотворца, слава му и милост!

Винова лоза доведе Стојана Јовановића у Мркоњићу селу код Попова, од оца Петра и мајке Ане Јовановић и одведе га опет нова винова лоза из живе стијене на Острошкој гори која загрли Свету гору по жељи Острошкога Свеца. Као што Свети Сава бијаше Нови Мојсије и Нови Јован претеча, тако и Василије Свети постаје нови Свети Сава!
Слава града ваздиже све славе у српскоме роду а свенародне литије улазе у печат историје.Све то може када Свети Василије Чудотворац преко свога пастирског града Никшића уђе коначно у све градове Источне Херцеговине.Као, Владика Захумски и Скендеријски и Острошки Чудотворац ваздигнуће, Светосавску Херцеговину у прелијест винових лоза- светог воћа које даје крв Христову у причешћима. Никшић доби свјетовну дубину, која надилази вријеме и доби запрештање од Духа Светога преко Острошког Чудотворца.Никшић слави и прославља и последње дјело за земаљског живота Светитеља Острошког, а то је обнова пирга Светога Георгија у мнастиру Хиландару а уједно представља симболично завјештање читавом његовом светосавском роду.Световасилијевска побједа у граду под Требјесом, већ ствара нову свјетлост која обасјава необориви стуб и свесвијетли светионик који ће просвјетљивати чудесима, свеколике крајеве српске и хришћанску-источноправославну Васељену са Московском патријаршијом на Цариградски престо старе вјечне круне.
Топљењем снијега, откривена је лоза, која је избила пред кућом Петра Јовановића.Самоникла лоза, означила је рођење сина Стојана 10.јануара 1610.који стаде и остаде Божији заувијек, Светитељ и Чудотворац.Предодређен на велика искушења како од недобронамјерних људи свог племства, увијек били у жеђи за бољим животом, примаху турску и католичку вјеру са похлепама и завидношћу према свему блаженом и праведном.Оснажења веза са источним свештенством тј. са Светом Атомском Гором, несношљиве тортуре, погубљња и пријетње долазиле од унијатске политике Рима и млетачке војне силе тако и љутих турских паша, разбојника и харачлија.Свака помоћ православцима била је условљена одрицањем од источне шизме и признавање власти римског папе.
Управо Конкордант је католички клерофашизам и представља подређеност државе римском папи који поставља све владе свијета, ко неће подлијеже инквизицији и изопштењу у свим облицима живота и рада.
Живот и подвиг једног изузетниг човјека, у временима страдања вјере уз свакоднева искушења не могу се описати у овоземаљској равни.Описао и пише непрестално Свети Василије Острошки а на нама је да му се молимо: „Слава му и милост у вијек вјекова“!
Последњих пет година проведе у Острошком манастиру Светог Ваведења у даноноћном молитвеном подвигу. У суботу свијетле недјеље, Светитељ Острошки, упокоји се 12.маја 1671 у својој келији коју обасја чудесна небеска свјетлост и из стијене израсте винова лоза, која и данас рађе. Седам година касније ,Владика Василије цјелокуп и свет, пренесу га у ћивоту цркве Горњег манастира, гдје Светитељ даноноћно чуда ствара.
Благо оном ко се представи у дане Васкрса. И то је био знак Господњи.
Благо Никшићу , да коначно чудесну литију опет води Свети Василија Острошки -Чудотворац и све улице из таме васкрсну и добију чудесну свјетлост вјечног живота и љубави.
Острог је Света Гора Острошког Свеца!!!
Вјерном народу који хрли ка Острогу; и ка Светом Василију, слава му и милост!

12.05.2024.год. Илија Р.Миљанић

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare