Tuga, čemer, jad, za 24 godine 2000 poginulih!

Stupce crnogorske crne hronike svakodnevno pune vijesti o saobraćajnim nezgodama i nesrećama.

Mladi i neiskusni vozači u velikom broju slučajeva ne mogu dovoljno dobro da predvide i reaguju na iznenadne situacije, ali nije samo to razlog velikog broja udesa na crnogorskim drumovima.

Povećan broj konzumenata psihoaktivnih supstanci, kao i vozača sa preko dva promila alkohola u krvi predstavljaju prijetnju po bezbjednost savjesnih vozača i pješaka.

Veliki broj automobila na crnogorskim drumovima je stariji od deset godina, a prema podacima Eurostata čak četvrtina ih je starije od 20 godina, dok je prosječna starost oko 16 godina.

Ako znamo da mnogo vozača čak izbjegava da odradi veliki servis, ne čudi ni to da se dio udesa dogodi i zbog kvara na vozilu.

Međutim, imamo i problem nepoštovanja saobraćajnih propisa, odnosno prekoračenje brzine, upotreba telefona tokom vožnje, preticanje na punoj liniji, česti prolazak kroz crveno, pa čak i ignorisanje pješaka koji su već zakoračili na pješački prelaz. Zbog svih navedenih prekršaja, uz naravno vožnju u alkoholisanom stanju i pod desjstvom psihoaktivnih supstanci, Uprava policije je u 2023. godini izdala čak 126.531 prekršajni nalog.

Takođe, alarmantan podatak je da je od 1999. do 2023. godine 1.996 ljudi izgubilo život na crnogorskim cestama, a više od 56 hiljada je doživjelo teže i lakše tjelesne povrede.

Nerijetko se građani žale i na pojedine taksiste, koji su takođe učesnici mnogobrojnih udesa.

Crni trend saobraćajnih nezgoda odnosno nesreća je nastavljen i u ovoj godini, pa smo svjedoci da se svakog dana dogodi po nekoliko udesa koji se završe težim povredama ili smrću.

Kao jedno od rješenja koje bi makar uplašilo nesavjesne vozače je i povećanje broja saobraćajnih policajaca i veći broj kamera na najprometnijim putevima širom države.

Pooštravanje kazni za prekršaje i uspostavljanje sistema koji bi konačno uveo red vozače i suzbio dalji haos, je korak koji nadležni organi treba što prije da preduzmu.

I na kraju, s obzirom na to da je ljetnja turistička sezona već počela, vjerovatno ćemo i u narednih par mjeseci nažalost čitati o povećanom broju saobraćajnih nesreća, ukoliko policija ne pristupi regulaciji saobraćaja na većem broju prometnih saobraćajnica.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Lako rješivo, kamere i oštre sankcije! Po džepu ali neselektivno i eto reda na putevima!