SKY! PETAR LAZOVIĆ ODAVAO TAJNE PODATKE!


Izvor: Vijesti


Uhapšeni bezbjednjak Petar Lazović redovno je Zećaninu Milanu Vučiniću slao povjerljive podatke iz policijskih baza, a predlagao mu je i da od Rusa koji boravi u Crnoj Gori uzmu 20 miliona eura i da novac podijele međusobno.

I njemu se, kao i šefovima kavačkog klana, kleo da nikada neće promijeniti stranu i da će ratovati sa škaljarcima do kraja, uz poruke “ne bilo nas, ako nas ovi pobijede”…

To proizlazi iz njihove prepiske preko kriptovane Skaj aplikacije, koju je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona.

Fotografije iz građanskih stanja, sa svim ličnim podacima, adresom… Lazović je Vučiniću poslao za izvjesnu D. M. iz Bara, ali i za njenu braću i roditelje.

Nakon što Vučinić, kojeg terete da je dio kriminalne grupe Pljevljaka Darka Šarića, to traži od njega, Lazović mu 1. juna 2020. godine odgovara da će brzo, a potom i šalje lične podatke više građana, kojima je imao pristup prilikom obavljanja policijskih poslova.

Prema transkriptima sa Skaja, prvo mu je poslao podatke za Baranku, a potom i za njenu braću M. Đ. i B. Đ. i sestru N. Đ. a i njihove roditelje T. Z. i B. Đ.

Fotografisan izvod iz građanskih stanja šalje i za Baranku S. M. i za Podgoričanina M. L.

“Ovo su joj braća. Braća od D*. I sestra. Šure su pomagale Mandi tu. Inače ološi familijarno”, piše policajac Vučiniću.

Uz podatke za Podgoričanina, objašnjava čiji je polubrat, a čiji brat, a onda poručuje da će uraditi sve što mogne.

“OK. sve što može uticaće se i uradit. Nismo ni da bog strane mijenjali. Niti ćemo”, poručuje Lazović istog dana, a nakon nepunih sat i da je sve završeno.

“Brate nije brat baš nevešt”, piše mu Lazović.

U višemjesečnom dopisivanju je i dogovaranje za omasovljavanje patriotskih skupova, nakon izbora u avgustu 2020. godine, ali i poruke kojima je i Vučinića izvijestio da se kod tadašnjeg šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića založio da blago postupa prema osumnjičenima za izazivanje međunacionalne netrpeljivosti u Pljevljima…

Njega, međutim, nema u optužnici kojom Specijalno državno tužilaštvo tereti drugog policajca, Jugoslava Raičevića, da je Vučiniću odavao tajne podatke.

Raičevića SDT tereti da je početkom 2020. godine, u Crnoj Gori, svjestan svog djela čije izvršenje je htio i znajući da je njegovo djelo zabranjeno, postao pripadnik kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, ali i Srbije i drugih država Evrope organizovao optuženi Darko Šarić.

Prema optužnici, članovi te kriminalne organizacije su i Vučinić, Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Arso Šarić i Duško Šarić.

U Crnoj Gori sudi se samo Raičeviću, dok se protiv ostalih postupak vodi u Srbiji.

Tog dugogodišnjeg policajca terete da je kao policijski službenik, raspoređen u Odsjeku za posebnu operativnu podršku, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, drugom pribavio korist:

“Na način što je kao policijski službenik, postupajući suprotno odredbi člana 4 stav 1 i člana 188 stav 1 Pravilnika o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja u obavljanju tih poslova (“Službeni list Crne Gore” broj 21/2015 i broj 66/2015), posredstvom telefona sa aplikacijom za zaštićenu komunikaciju ‘Sky Ecc’, sa naloga sa šifrom BNB5D8 ostvario komunikaciju sa pripadnikom kriminalne organizacije optuženim Vučinić Milanom koji koristi ‘Sky Ecc’ nalog sa šifrom A7IBNP, te je postupajući po njegovim nalozima i samoinicijativno, pribavljao i prenosio optuženom Vučinić Milanu informacije i povjerljive podatke, kao i lične podatke građana do kojih je dolazio prilikom vršenja policijskih poslova, koje je lično ostvarivao…”.

Na saslušanju je negirao krivicu, tvrdeći da nikada nije koristio telefon sa kripto zaštitom, da ne poznaje nijednog člana kriminalne organizacije čiji je član navodno i on, osim Vučinića.

Specijalnoj tužiteljki Nataši Bošković kazao je da nije putem Skaj aplikacije, niti na bilo koij drugi posredan ili neposredan način, ovom licu odavao službene podatke i saznanja do kojih je došao obavljajući posao policijskog službenika.

Lazović je obuhvaćen u više optužnica SDT-a, koje ga tereti da je radio za mafiju, umjesto da se bori protiv nje.

Negirao je krivicu, a prilikom rasprave o jednoj od optužnica kazao je da je u pritvoru 19 mjeseci, bez ijednog dokaza, te da je optužnica zavjera protiv njega i njegove porodice i politička trgovina.

“I pored tolike nepravde koju konstantno trpim od državnih organa, i ako sam se sam javio policiji i nadležnim organima i samoinicijativno predao lične stvari i dokumenta, 19 mjeseci kasnije poručujem svim donosiocima odluka u Crnoj Gori da ću hrabro i dostojanstveno podnositi sve ono što mi je unaprijed pripremljeno. Jasno je svima da je meni u maju 2022. unaprijed presuđeno i to na nečastan način”, kazao je Lazović 19. januara kada se raspravljalo o optužbama protiv takozvanog policijskog narko-kartela.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare