Saslušan Enes Baković!

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković saslušan je kao svjedok u istrazi protiv kriminalne grupe koju je, prema tvrdnjama SDT-a, formirao Nikšićanin Aleksandar Mrkić.

Pripadnik te grupe, kako tvrdi SDT, bio je i bivši direktor policije i savjetnik tadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića, Veselin Veljović.

Baković se pred tužiocem nije izjašnjavao o poslu vezanom za krijumčarenje cigareta, koji je bio aktuelan od 2018. godine, jer je saopštio da u tom pravcu nema nikakvih saznanja, već se njegovo svjedočenje uglavnom odnosilo na događaje vezane za osumnjičenog Muja Nikočevića, predmet pokušaja ubistva Nikočevića i oduzimanje njegovog skupocjenog automobila, ali i o njihovom susretu u Upravi policije tim povodom.

U iskazu koji je dao pred Specijalnim državnim tužilaštvom 2.10.2023. godine, Baković je naveo da je u odnosu na pokušaj ubistva Nikočevića proteklo malo više vremena, pa se možda neće sjetiti detalja.

Zna da je u to vrijeme bio pomoćnik direktora Uprave policije za poslove kriminalistike, i da je to period od januara 2017. do marta 2021. godine, piše „Dan“.

Baković se sjeća da se u januaru 2020. godine u Podgorici desio pokušaj ubistva Nikočevića, kada je prvi put i čuo za tu osobu.

Bio je obaviješten da se radi o bezbjednosno interesantnom licu, koje je blisko kriminalnoj organizaciji „škaljari“.

Sjeća se da su njegove kolege iz Centra bezbjednosti Podgorica odradile uviđaj, te da su bili uključeni i službenici Opšteg kriminaliteta koji je u nadležnosti Uprave policije.

Kako je ispričao u tužilaštvu, nakon nekih mjesec ili dva od ovog događaja, Nikočević je tražio prijem kod njega.

Primio ga je zajedno sa kolegom Aleksandrom Boškovićem i još jednim ili dvojicom inspektora, čijih se imena nije mogao sjetiti, a Nikočević se interesovao dokle se došlo sa istragom.

– Isticao je da mu je život ugrožen. Isto je i ranije rekao kolegama iz CB Podgorica, kao i da ništa ne krije i da je spreman da sarađuje u bilo kom smislu – kazao je Baković.

Dalje je naveo da je nekoliko mjeseci od ovog događaja, od strane načelnika Opšteg kriminalitet,a obaviješten da je Muju Nikočeviću radi provjere regularnosti oduzeto specijalno vozilo, budući da se radi o čovjeku koji je meta napada, i u tom pravcu je pojasnio da su samo oduzeli blindu, što mu je u tom trenutku bilo „malo suludo“, a oduzimanje vozila izvršile su kolege sa terena iz CB Podgorica.

Preko Opšteg kriminaliteta i Odjeljenja za međunarodnu operativnu saradnju, upućen je upit Interpolu u cilju provjere regularnosti.

Nakon što je preko Interpola stigao odgovor da je vozilo regularno, Baković je obaviješten i dao je nalog da se to dostavi na dalje postupanje CB Podgorica, o čemu je, kako se izjasnio, vjerovatno obavijestio i direktora policije, s obzirom da je vozilo oduzeto od bezbjednosno interesantnog lica, jer bi se ovaj događaj mogao provući i kroz medije.

Tužiocu je kazao da je moguće da je Nikočević tražio prijem kod njega i u vezi sa ovim događajem, ali ga zasigurno nije primio i da je jedini put kada je Nikočević bio kod njega u službenim prostorijama već prethodno opisao, kada je to i evidentirano na prijavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Baković tvrdi da ga bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović sigurno nije kontaktirao u vezi sa ovim događajem.

Baković tvrdi da Veselinu Veljoviću nije saopštio da će biti izvršen pretres kod Nikočevića, jer on s tim nije bio ni upoznat, već je to radio Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala u saradnji sa CB Podgorica.

Saopštio je sektor kojim je on rukovodio niti prema jednom licu koje je spomenuto nije preduzimao bilo kakve službene radnje, osim mjera tajnog nadzora nad dijelom lica koje su spomenuta, a njihovih tačnih imena se nije mogao sjetiti.

Baković tvrdi da Veljovića u konkretnom predmetu ni o čemu nije informisao, jer nije ni bio u posjedu transkripata razgovora, budući da je predmet sprovodio drugi sektor u okviru Uprave policije, i da ga Veljović nije ni pitao ništa u vezi sa ovim predmetom.

Takođe, kazao je i da ne zna kad je vraćeno vozilo Nikočeviću.

Pojasnio je da je u maju 2019. godine izvršena nova sistematizacija Uprave policije, gdje je Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala, kojim je rukovodio Zoran Lazović, izdvojen iz Sektora kriminalističke policije, i da je ovo lice bilo u istoj ravni kao i on i ostali pomoćnici u odnosu prema direktoru.

Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala je morao sprovoditi primjenu mtn preko sektora kojim je on rukovodio, budući da je u okviru njegovog sektora bilo odjeljenje za specijalne istražne metode, ali on u konkretnom nije bio upoznat sa svakim pojedinačnim slučajem sprovođenja mtn budući da to fizički ne bi mogao ispratiti.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare