Novi obrt u slučaju TUNEL!

Državljanininu Srbije Vladimiru Eriću, koji je okrivljen u „Slučaju Tunel“, ukinut je pritvor.

Podsjećamo, Eriću se na teret stavlja krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelom teška krađa i krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

“Vijeće Osnovnog suda u Podgorici nakon izvršenog DNK vještačenja u kojem nije podržana hipoteza da je ovaj okrivljeni jedan od donora biološkog materijala na tragovima iz kojih je dobijen DNK profil, našlo da je dovedena u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret. Nakon određivanja i produžavanja pritvora okrivljenom V.E. izvršeno je DNK vještačenje”, saopšteno je iz Osnovnog suda u Podgorici.

Inače, Crna Gora je realizovala ekstradicijz Erića iz Švedske 20. marta 2024. godine, kada je istom na bazi do tad prikupljenih dokaza određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

“U toku istrage od strane Forenzičkog centra Uprave policije sačinjeni su izvještaji o DNK vještačenju od 15. maja 2024. godine u kojima se navodi da rezultati DNK analize ne podržavaju hipotezu da je okrivljeni V. E. jedan od donora biološkog materijala na tragovima iz kojih je dobijen DNK profil pogodan za interpretaciju u izvještaju o DNK vještačenju”, naveli su iz Suda.

Prilikom odlučivanja o ukidanju pritvora vijeće je imalo u vidu dokaze na kojima se ranije temeljio materijalno-pravni osnov, odnosno osnovana sumnja da je okrivljeni Erić izvršio krivična djela stavljena mu na teret, na bazi kojih je istom određen, a potom i produžavan pritvor u istrazi.

“Međutim, imajući u vidu navedene rezultate DNK vještačenja, koje je izvršeno nakon što je donijeto posljednje rješenje o produženju pritvora, a koje je u smislu osnovane sumnje cijenjeno u kontekstu radnji koje se okrivljenom stavljaju na teret da je izvršio kritičnom prilikom, po ocjeni vijeća dovedena u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret, odnosno više ne postoji dovoljan stepen uvjerenja suda u tom pravcu. Navedeno za posljedicu mora imati ukidanje pritvora okrivljenom, jer je po zakonu nužno postojanje osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo za koje se tereti okrivljeni u odnosu na kojeg se odlučuje o pritvoru”, zaključili su iz Osnovnog suda u Podgorici.

Potjernica je ranije, osim za Erićem, raspisana i za njegovim sugrađanima iz Loznice: Veljkom Markovićem, Milanom Markovićem i Dejanom Jovanovićem.

Policija je, do sada, uhapsila pet osoba, koje sumnjiči da su povezane sa obijanjem sudskog depoa. U pitanju su crnogorski državljani: Katarina Baćović, Marijan Vuljaj, Nikola Milačić i Ivica Piperović.

U depo Višeg suda u Podgorici provaljeno je 8. septembra, a lopovi su materijalne dokaze pohranjene u toj prostoriji krali do 11. septembra, utvrđeno je istragom podgoričkog tužilaštva i policije.

Istražitelji su otkrili da je podzemni tunel, kroz koji su lopovi ušli u sudski depo, kopan od kraja jula.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nebitni su kopači, bitno je ko je naručilac radova !