Maloljetnik uhapšen zbog lažnih dojava o bombama u školi u Kotoru

Crnogorska policija je, kroz međuagencijsku i saradnju sa međunarodnim partnerima, te koordinaciju sa državnim tužilaštvom, identifikovala i uhapsila maloljetnika koji je putem mejla poslao poruke prijeteće sadržine na adresu srednje muzičke škole u Kotoru.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, njihovi pripadnici su, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, juče uhapsili maloljetnika (17) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo lažno prijavljivanje.

On je, kako se sumnja, 27. februara, uputio više prijetećih mejlova na adresu Srednje muzičke škole „Vida Matjan” u Kotoru, a čiji sadržaj se odnosio na navodno postavljene eksplozivne naprave.

“Imajući u vidu posljednje događaje, u kojima su mete sajber aktivnosti bile obrazovne ustanove, ovim putem obavještavamo javnost da će službenici Uprave policije u kontinuitetu nastaviti istraživanje ovih kriminalnih aktivnosti sa posebnim fokusom i pažnjom kroz raspoložive kapacitete, u cilju zaštite najranjivijih društvenih kategorija, u ovom slučaju djece”, poručuju iz Uprave policije.

Ukazujemo da aktivnosti koje se preduzimaju u sajber prostoru podrazumijevaju i odgovorno ponašanje svih korisnika informacionih tehnologija, uz naglašavanje da svako kršenje pozitivno pravnih propisa povlači i određeni oblik odgovornosti.

“Istovremeno pozivamo i roditelje da povećaju nadzor i kontrolu svoje djece u sajber prostoru”, navode u policiji.

Kako dodaju, Uprava policije će kroz preventivne mehanizme u narednom periodu uspostaviti i dodatne operativno – standarne procedure postupanja, po modelu međunarodnih bezbjednosnih službi, u ovakim slučajevima.

“Na taj način će se kroz inkluziju sa upravama škola, zajedničkim pristupom, djelovati u cilju smanjenja eventualnih bezbjednosnih rizika, a u odnosu na samu prijavu će se postupati u realnom vremenu uz ocjenu trenutnih okolnosti i prijetnji, kako bi se spriječilo destruktivno djelovanje neodgovornih pojedinaca, te na koji način bi se smanjila šteta, pritom vodeći se prioritetima zaštite lične i imovinske sigurnosti građana”, zaključuju u UP.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare