Катнић псовао свог адвоката!

Врховно државно тужилаштво ВДТ тврди да су током истраге у потпуности поштована права бившег главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића који је ухапшен 14. априла.

ВДТ се огласио како наводе, поводом континуираних медијских текстова о наводном кршењу законом гарантованих права окривљеном Катнићу и неоснованох тврдњи да у Специјалном државном тужилаштву “покушавају да осујете учешће осумњиценог у поступку и саслушавање свједока у истрази која се води против њега“ и да су на захтјев специјалног тужиоца, уз одобрење судије за истрагу, протекле седмице ангажована два вјештака психијатра да процијене да ли је окривљени у стању да прати истрагу и учествује у саслушавању свједока, а након што су обојица констатовала да је окривљени „непомућене перцепције и способан за расуђивање“, од Вишег суда затражено је да се ангажује и трећи вјештак који ће провјерити његово психофизичко стање.

“Дана 22. априла ове године окривљени М. К. поднио захтјев да присуствује свим доказним радњама и да му је од тог тренутка омогућено да, поред постављеног браниоца, и лично присуствује саслушањима свих свједока, поставља питања свједоцима и износи примједбе на њихове исказе. Тако је окривљени присуствовао саслушањима четири свједока, обављеним 25. и 30. априла, након чега је, по свом писаном захтјеву поднијетом преко Управе за извршење кривичних санкција, 3. маја поново саслушан и он сам, када је допунио одбрану коју је раније изнио, док му је данас омогућено и да присуствује доказној радњи вјештачења”, навели су из ВДТ-а.

Даље, додају, бранилац по службеној дужности окривљеном М.К. је, у складу са чланом 267 став 6 Законика о кривичном поступку, одређен када је донијето рјешење о његовом задржавању. Браниоца по службеној дужности је, на основу члана 69 став 8 и 9 Законика о кривичном поступку, окривљеном поставио главни специјални тузилац, по редосљеду са списка Адвокатске коморе Црне Горе.

Постављени бранилац је на лични захтјев разријешен, 2. маја ове године, у циљу заштите његове личности од даљег вријеђања и омаловажавања од окривљеног, које је кулминирало 30. априла, када је испред просторије и у просторији за саслушање, у присуству специјалних тужилаца и бранилаца окривљених, окривљени М. К. вријеђао свог браниоца. Одмах након доношења рјешења о разрјешењу постављеног браниоца, окривљеном је постављен други бранилац по службеној дужности, по редосљеду са списка Адвокатске коморе Црне Горе. И коначно, Специјално државно тужилаштво још увијек није донијело наредбу о психијатријском вјештачењу окривљеног, нити је по захтјеву Специјалног државног тужилаштва окривљени прегледан од стране доктора медицине”, закључују у ВДТ-у

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Prefriganje i misli daje jos stari od zakona i sudova dobro zna staje radio od pojedinije ljudi i mora odgovarat