Gdje je Neno Kaluđerović?

Nenad Neno Kaluđerović za neke heroj, za druge kriminalac, a za crnogorsku policiju neuhvatljiv.

Ovom kontroverznom Cetinjaninu, burne biografije, policija još uvijek ne može da uđe u trag. Da li možda zbog njegovih mogućih veza sa pojedinicima iz policije ili pak zbog njegove visprenosti, ostaje nam da nagađamo.

Na mjestima zločina: Izvršilac, saučesnik, savjetodavac?

Njegovo ime se prošlog septembra, među 31 licem, našlo u optužnici, koju je specijalni tužilac Vukas Radonjić podnio Višem sudu u Podgorici, zbog stvaranja kriminalne organizacije i ubistva Mila Kapetana Radulovića, Damira Hodžića i Adisa Spahića.

Prema tužilačkim spisima, Kaluđerović je preko Skaj aplikacije savjetovao Slobodana Kašćelana da tijela ubijenih Damira Hodžića i Adisa Spahića spale automobilskim gumama i da u njihovo vozilo, kako bi uklonili biološke tragove, sipaju kisjelinu i dimer. Jedna od uloga Kaluđerovića, prema tvrdnjama tužilaca, bila je i da uništi automobil korišćen u dvostrukoj likvidaciji i otmici u Spužu.

“…Po nalogu okrivljenih Kašćelan Slobodana i Vujotić Milana, dana 19. oktobra 2020. godine u selu Ulići, Opština Cetinje, preuzeo je vozilo marke ‘Fiat Idea’ bijele boje, registarskih oznaka BD-AT858, koje je korišćeno za izvršenje ubistva oštećenih Hodžić Damira i Spahić Adisa, i otmicu oštećenih Radulović Mileta u Spužu, koje vozilo su prethodno iz Podgorice dovezli i u mjestu Milići ostavili okrivljeni Paunović Aleksandar i Kraljević Stevan, a zatim vozilo odvezao u limarsku radionicu P. V. u naselju Bajice u Cetinju, gde je u cilju prikrivanja tragova krivičnih djela vozilo isječeno na djelove”, piše u optužnici SDT-a.

Inače, „škaljarac“ – Damir Hodžić i njegov zet Spahić, koji nije imao kriminalni dosije, ubijeni su 14. oktobra 2020. godine u Spužu. Radulović je tog dana otet, a likvidiran je nakon dvomjesečnog zlostavljanja i iznuđivanja informacija o „škaljarcima“.

Podsjećanja radi, odlukom Apelacionog suda je 2013. godine Kaluđerović je pravosnažno oslobođen optužbi da je ubio Željka Jovanovića, ispred kafe-bara “Ambasador” 13. avgusta 2006. na Cetinju.

U oktobru 2021. godine uhapšen je zbog optužbi da je u danima kada su na Cetinju organizovani protesti protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru počinio krivično djelo terorizam. Oslobođen je i tih optužbi.

Nakon što je objelodanjeno da pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja tragaju za Kaluđerovićem, na društvenim mrežama aktivirali su se branioci njegovog lika i djela, mahom učesnici protesta protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 2021. godine.

Tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću njegov Cetinjani su poručili da je “krenuo na tvrd orah”, ali i da “ne daju brata”.

“Zalud lanci i okovi, ne vežu se sokolovi”, napisala je na Tviteru jedna “aktivistkinja” sa Cetinja, aludirajući u istom nizu na Kaluđerovića.

Nedodirljiv ili neuhvatljiv?

Saslušavan je i kraljem ljeta 2022. godine, nakon što je likvidiran Vuk Borilović, koji je u ubilačkom pohodu usmrtio deset sugrađana, među kojima i dvoje djece. Tužilaštvo je ispitivalo da li je Borilovića pogodio hitac iz Kaluđerovićevog pištolja, a na kraju je utvrđeno da su tog Cetinjanina usmrtili hici iz policijskog pištolja.

Nakon poslednjeg saslušanja, Kaluđeroviću se gubi svaki trag, pa je sada nedostupan organima gonjenja, povodom (navodnog) saučesništva u krivičnom djelu iz 2020. godine, kada su život izgubili Radulović, Hodžić i Spahić. Međutim, ni nakon šest mjeseci od podizanja optužnice (22.09.2023.) u kojoj se na listi optuženih nalazi i Kaluđerović, nadležni organi ne uspijevaju da dođu do ovog Cetinjanina.

Kada će Nenad Neno Kaluđerović biti ponovo priveden, ostaje enigma, jer nadležni organi sada vjerovatno imaju pune ruke „važnijeg“ posla.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare