Заборављени јунаци! Саво Лазаревић Батара!

Заборављени Јунаци

Саво Лазаревић Батара ( 1849-1943 ), црногорски пуковник, прослављени српски осветник који је немилосрдно казнио Шиптаре за зверске покоље над косовским Србима и у крви угушио шиптарску побуну 1913. године.

Арнаути су дуго памтили његову гвоздену руку због које је ушао и у њихове народне песме као појам силе и страха.

Крајем 1915. био је са својим “крилашима“ у заштитници српске војске која се повлачила кроз Руговску клисуру, а почетком 1916. његови “крилаши“ ликвидирали су у Подгорици чувеног вођу Арнаута Ису Бољетинца.

Када је пробијен Солунски фронт, Саво Лазаревић и његова чета четника ослободили су од непријатеља Колашин, манастир Морачу, Шавник и област од Бијелог поља до Берана.

Комунистички џелати у Црној Гори, пријатељи свих српских непријатеља, одлучили су да га убију у августу 1943, иако је он тада био старац од 93 године. И такав им је сметао. Међутим, Батара их је дочекао спреман у својој кући, у Липову код Колашина.

Када су комунисти дошли пред његову кућу, он је заједно са братом Вучетом отворио ватру на њих и у тој неравноправној борби стари српски ратник убио их је осморицу, а двојицу ранио. Када им је нестало муниције, разнели су се ручним бомбама да комунистима не би живи пали у шаке. Вучета Лазаревић, Савин брат, у тренутку погибије имао је 97 година.

Слава Српским Херојима!

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Crna Gora ne radja vise takve junake.