(X DIO) Ko je ubio Duška Jovanovića: Je li u aferi „Tunel“ nestala puška kojom je Jovanović likvidiran?

Portal 083 integralno prenosi serijal Kontroverza autora Mladena Stojovića koji se emituje na Adria TV

27. maja navršava se ravno 20 godina od ubistva najhrabrijeg novinara u njenoj istoriji, Duška Jovanovića, čovjeka koji je položio život boreći se protiv mafije na medijskom i političkom polju. Mučki zločin, iako su bezbjednosnim organima pa i zainteresovanoj javnosti poznati detalji ko je i kako izvršio atentat, on ipak do danas nije dobio pravosudni epilog, a to je i razlog zašto Crna Gora ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24 u procesu pregovaranja za ulazak u Evropsku uniju.

Zbog čega ruka pravde još uvijek nije stigla sve izvršioce, a prije svega i naručioce zločina, u emisiji „Kontroverza“ koja se emituje na Adria televiziji obavljen je razgovor sa policijskim funkcionerom Vladanom Pavićevićem.

prvom dijelu Pavićević je otkrio detalje sastanka Duška Jovanovića sa Milom Đukanovićem i Veselinom Veskom Barovićem dok je Jovanović bio na čelu Direkcije javnih prihoda  dok drugi dio govori o poruci koja je poslata kako redakciji ovog lista tako i cjelokupnoj javnosti – ako se primaknete, ovako ćete proći. Treći dio je obradio ulogu pravosudnih činilaca a tu se moglo čuti i jedno ime koje krasi naslovnice crne hronike crnogorskih medija – Vesne Medenice i njene uloge.

četvrtom dijelu, emisija je obuhvatila i stare drugove koji su se prije optuživali za šverc cigareta a koje više niko ni ne pominje ali i fotografije naslovnih strana ovog lista godine kada je Jovanović ubijen. Peti dio se bavio ulogom zloglasne „Sedme uprave“ i njihovim porukama uoči ubistva kao i o toj samoj organizaciji. Između ostalog, govorilo se o prebacivanju pušaka kojim je izvršena likvidacija. Šesti dio govori o ugledu Duška Jovanovića, malo poznatoj činjenici da je on tada bio viđen kao lider opozicije ali i šta je ono što je prethodilo njegovom ubistvu.

Sedmi dio obrađuje ključne poruke koje je poslao Milo Đukanović i šta se iza njih krije. Osmi dio obrađuje još jedno lice poznato javnosti Crne Gore, bivšeg premijera Duška Markovića i njegove poruke dok je bio na čelu Savjeta državne bezbjednosti (kada je i izvršena Jovanovićeva likvidacija) dok deveti obrađuje dosad ne previše poznate informacije da su Zemunci i Ljubiša Buha Čume bili smješteni u hotelu Podgorica na poziv Sedme uprave uoči likvidacije Duška Jovanovića.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić najavio je formiranje Anketnog odbora koji bi se bavio ubistvima Duška Jovanovića i bivšeg saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića. Naziru se elementi političke volje, ali Pavićević pita zašto prolazi toliko vremena da se oni formiraju i podstaknu državne organe.

„U pravosuđu ne možemo očekivati ni jedan korak dok se ono ne raščisti. Imate predsjednika suda koji je kazao (nakon afere „Tunel“) da u depou ništa ne fali. Pred cijelom crnogorskom javnošću u sred dnevnika se pojavio i kazao da ništa ne fali, prokopan je tunel kroz centra grada da bi se vršljalo po dokazima iz najtežih krivičnih djela. Fali li puška iz koje je ubijen Duško Jovanović? Hoću li da o tome ja govorim? Na kraju krajeva, ništa ne mora da fali – to je sada kontaminirano. Moram reći jednu stvar – kada su pitanju puške iz kog je ubijen Duško Jovanović… Iz svih tih pušaka je izolovan DNK, raznih profila. Oni su tamo gdje treba da budu. Lagano, nikakav problem i ako su puške nestale. Ona sama po sebi ne donosi mnogo. Postoji foto elaborat. Ali činjenica da su oni vršljali i krali, a da predsjednik suda bude takav… Zar pod takvim okolnostima da gajimo nadu da će organi raditi časno i nezavisno u skladu sa Ustavom? Naravno da ne“, kazao je Pavićević.

Jasan je da pravosuđe mora da prođe katarzu.

„Samo da se malo stabilizuju političke okolnosti i da se određeni ljudi sklone i penzionišu iz vidokruga bilo kog postupanja. Riješiće se slučaj Duška Jovanovića“, podvukao je on.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare