Вуксановић: ДПС замало уништио плантаже! Брајовић: Монтекарго напредује крупним корацима!

Због спољнополитичког курса који је заузела Црна Гора и придруживања санкција Русији преко ноћи је нестало то руско тржиште,поручио је предсједник Одбора директора Плантажа Небојша Вуксановић у емисији “Са Српском у центар”.

“То тржиште је за нас било значајно, ми смо процјењивали да је тада, за три године изгубљено негдје око 8 милиона евра прихода. Тако да, што се тиче Русије то је један лош примјер некоординације државе и привреде. Оно што се каже политике и економије. Не можете доносити одлуке у влади, а да не знате како ће се то одразити на економију и привреду и да немате нека резервзна рјешења. Једноставно, Плантаже су изгубиле тај приход и никаку компензацију или било какво друго образложење од државе за такву ситуацију нису добили. Данас видите, због ових несрећних околности у Украјини, када запад уводи санкције Русији како се њихове владе односе према предузецима, којима је руско трзиште итекако значајно. То су субвенције и разне врсте помоћигдје имате одговоран однос државе према привреди. Овдје је то потпуно изостало. Просто се тако одлуке доносе ад хок и видите да је то наопако”, рекао је Вуксановић.

Додао је да су корупција и негативна селекција уништавале Плантаже.

“Имате лоше људе који су склони корупцији и зато су Плантаже онај примјер задњих 30 година шта се дешавало, примјер корупције и лошег управљања. СДТ подигао оптужнице против др Вукотића и госпође Мараш. Истрага је у току, а они су на слободи. Оно што као грађанин желим да ова прича добије правичан епилог. Ствари се испливљавају финансијски извјештај 2021,2022,2023. ће бити позитиван. Производња је била проблематична и непродукритвност је лоша и није на очекиваном нивоу и претходни менаџмент је дизао кредите за плате и бонусе”, рекао је Вуксановић.

У Монтекаргу су направљени резултати и фирма је стојећа на леду, поручио је директор Монтекарга Мирослав Бојовићу емисији “Са Српском у центар”.

“Држава не стоји иза нас, Украјина је читави свијет пореметила, боримо се свим силама да двије робе из Србије пребацимо у Луку Бар и можемо да склизнемо за 30 дана у порвалију, јер ћемо се тешко повратити. Тренутно је пшеница из Србије и тренутно је ђубриво за Србију, али тешко се и до тога долази”, казао је Брајовић.

Додао је да је инфраструктура направила нешто што је за похвалу.

“До данас је уложила у промјени 18 хиљада прагова, а од 1970. прагови се нису мијењали. Све смо то урадили из сопствених средстава. Друго, и они имају својвозни парк гдје су уложили 300-400 хиљада евра, без којих се не може изаћи на пругу да се одржава мрезжа ни било шта на прузи. Довели су до 90 одсто исправности и поред свега у овом времену што је позитивно. До 2021. године Жељезница није имала помоћни воз, а сада га имамо. Подржавам сваки потез министра Радуловића. Да није било тима госпође Бошковић и да није било Драгана Радовића, који ради пројекте за Жељезницу, који су наоравили за двије и по године све ове пројекте и на основу њих данас су ЕУ и Европска банка одвојиле 320 милиона евра и 150 гратис”, рекао је Брајовић.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare