Vasojevićki sabor na Vasojevićkoj Svetoj Gori – Bukovoj Poljani

Svake godine, 29. juna, povodom velikog praznika Vidovdana, održava se tradicionalni Vasojevićki sabor na Vasojevićkoj Svetoj Gori, u mjestu Bukova Poljana.

Ovaj značajan događaj okuplja potomke i prijatelje plemena Vasojevića, kao i sve one koji žele da učestvuju u očuvanju i njegovanju kulturnog nasleđa i tradicije ovog kraja.Sabor će početi svečanom liturgijom koja će se služiti u hramu Svetog kneza Lazara, simbolički povezujući nas sa svim junacima koji su dali život za slobodu i vjeru. 

Liturgiju će služiti Episkop budimljansko nikšićki Metodije, uz prisustvo sveštenstva, mnoštva i vjernika. Ovaj čin je centralni dio sabora i predstavlja duhovni temelj cjelokupnog događaja.

Poslije liturgije, učesnici će imati priliku da se okupe u slobodnom prostoru Bukove Poljane, gdje će biti organizovano takmičenje u tradicionalnim Vasojevićkim viteškim igrama. Ove igre su odraz hrabrosti, spretnosti i snage, i uključuju discipline kao što su bacanje kamena s ramena, povlačenje konopca i skok u dalj. Učesnici će se takmičiti u različitim kategorijama, a najuspešniji će biti nagrađeni priznanjima i peharima.Takmičenje u viteškim igrama ne samo da podstiče fizičku spremnost i sportski duh, već i oživljava tradicionalne vrijednosti i običaje koji su se prenosili s generacije na generaciju. Ovi običaji su važan dio kulturnog identiteta Vasojevića i doprinose očuvanju njihove istorije i nasleđa.

Pored sportskih takmičenja, sabor će biti obogaćen kulturno-umjetničkim programom koji uključuje pjesme i igre iz ovog kraja. Učesnici će imati priliku da uživaju u zvucima tradicionalne muzike. 

Organizatori su se pobrinuli da sabor bude mjesto susreta i druženja, gdje će se razmjenjivati iskustva i njegovanje prijateljstva. Sabor će završiti svečanim programom i zajedničkim ručkom za sve prisutne, što će omogućiti dodatno povezivanje i jačanje zajedništva među učesnicima.

Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže ovom značajnom događaju, da zajedno proslavimo Vidovdan i održimo duh tradicije živim. Vasojevićki sabor na Bukovoj Poljani predstavlja jedinstvenu priliku da se doživi istinska atmosfera ovog kraja i da se njeguju vrijednosti koje su oblikovale život Vasojevića kroz vjekove.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare