TV Adria: Zoja Bojanić Lalović ostavila u dugovima podgoričku gimnaziju

Podaci do kojih je ekskluzivno došla Adria TV pokazuju da je bivša direktorica podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“ Zoja Bojanić Lalović ostavila dug od 73 hiljade evra, a indicije govore da je taj dug nastao zloupotrebom položaja i nenamjenskim trošenjem novca.

Dug je spisak predstavnika bivše vlasti za koje postoje ozbiljne indicije da su, dok su obavljali državne funkcije ili bili na rukovodećim pozicijama u raznim institucijama, zloupotrebili službeni položaj i nenamjenski trošili novac.

Prema podacima do kojih je došla TV ADRIA jedna od njih je i bivša direktorica Gimnazije „Slobodan Škerović“ i aktuelna poslanica Demokratske partije socijalista Zoja Bojanić Lalović.

Ona se na poziciji direktorice podgoričke gimnazije nalazila od 2015. do 2021. godine. Nakon njene smjene 2021. godine, urađena je revizija finansijskog poslovanja koja je pokazala brojne nepravilnosti i nenamjensko trošenje sredstava sa računa Gimnazije “Slobodan Škerović”.

U zaključcima revizije se, između ostalog, navodi:

  • Da računovođa Gimnazije „Slobodan Škerović“ nije u skladu sa Zakonom o računovodstvu vodio analitičke kartice dobavljača za nabavljenu robu i usluge, kao ni kartice kupaca za izdate poslovne prostore, niti kartice za lica angažovana po ugovoru o djelu, te akontacije za službena putovanja i slično za čitav period od 2016. do 2021. godine.
  • Da računovođa Gimnazije, suprotno Zakonu o računovođenju i reviziji, a uz znanje i saglasnost direktorice Gimnazije, nije knjižio promet sa računa Centra za obrazovanje odraslih za 2016., 2017. i 2018. godini, niti je za ovaj period prezentovao dokumentaciju o ostvareno prometu na ovom računu.
  • Da je u knjigovodstvu Gimnazije, na osnovu izvoda o računu Visa Biznis kartice, knjižen kao trošak reprezentacije cjelokupan iznos od 4.448 evra, bez odgovarajuće dokumentacije, što je nedozvoljen propust, jer je tim iznosom morao da zaduži korisnika kartice Zoju Bojanić  Lalović, koja, kao korisnik kartice, utrošena sredstva nije pravdala odgovarajućom dokumentacijom.

Podaci, do kojih je došla ADRIA TV, ukazuju da je u mandatu Zoje Bojanić Lalović došlo i do nenamjenskog trošenja novca koji je bio opredijeljen za sistematski pregled zaposlenih u Gimnaziji „Slobodan Škerović“.

Tako je za zdravstveni pregled 140 radnika ta obrazovne institucije račun iznosio 4.915 evra, a izdat je od strane Doma zdravlja Podgorica.

Resorno ministarstvo uplatilo je na račun Gimnazije kompletan iznos troškova za sistematski pregled, ali ta sredstva nisu proslijeđena na račun Doma zdravlja Podgorica, kako to propisi nalažu, već je uplaćeno samo 1.000 evra u dvije tranše od po 500 evra, dok je preostali novac utrošen na druge namjene.

Time je ostavljen dug od 3.915 evra, koji je došao na naplatu nakon njenog odlaska iz Gimnazije.

Osim nenamjenskog trošenja novca predviđenog za plaćanje sistematskog pregleda zaposlenih u Gimnaziji “Slobodan Škerović”, tokom mandata Zoje Bojanić Lalović nisu redovno plaćani ni računi za vodu, iako su sredstva za tu namjenu uredno servisirana od strane resornog ministarstva.

Tako je u septembru 2021. godine, odmah nakon stupanja na dužnost nove uprave Gimnazije, javni izvršitelj prinudno naplatio iznos od 5.440 evra na ime duga za vodu, plus troškove izvršenja.

Podsjećamo da novac za plaćanje računa za struju, vodu i komunalne troškove obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete, a Gimnazija je dužna da ta sredstva, nakon uplate, proslijedi na račune preduzeća, što u konkretnom primjeru nije bio slučaj.

Na spisku neplaćenih računa nalaze se i troškovi za nabavku kompjuterske opreme pa je po tom osnovu novoj upravi ostavljen dug od 1.615 evra.

Iako se u zvaničnoj biografiji Zoje Bojanić Lalović, objavljenoj na sajtu Skupštine Crne Gore, navodi da je 2019. godine dobila nagradu “Naj menadžerka”, podaci do kojih je došla ADRIA TV navode da je službeni novac koristila za privatne svrhe.

Jedan od primjera moguće zloupotrebe položaja bivše direktorice Gimnazije “Slobodan Škerović” iz 2017. godine je kupovina, od školskih para, telefona marke “Ajfon”, u iznosu od 1.437 evra.

Sporni su i troškovi za gorivo na račun Gimnazije, jer podaci pokazuju učestalo sipanje goriva u danima vikenda, tokom onlajn nastave, kao i za vrijeme raspusta.

Posebno su indikativni brojni troškovi za gorivo u februaru i martu 2021. godine i to registrovani na benzinskim pumpama u Nikšiću, iako ne postoje putni nalozi, koji potvrđuju službeno putovanje u Nikšić, u tom periodu.

Uprkos tome, brojni su računi za gorivo sa službene kartice podgoričke Gimnazije, a podsjećamo da se radi o periodu lokalnih izbora u Nikšiću 2021. godine, kada je Zoja Bojanić Lalović bila jedan od koordinatora DPS-a u tom gradu.

Informacije kojima raspolaže naša televizija govore da su svi ovi primjeri nenamjenskog trošenja novca i moguće zloupotrebe položaja od strane Zoje Bojanić Lalović dostavljeni resornom ministarstvu, koje je sada na potezu – da li će ih proslijediti nadležnim pravosudnim organima ili ih ostaviti u fioci.

Podsjećamo da je Bojanić-Lalović nakon smjene u Gimnaziji postavljena za v.d. direktoricu Zavoda za školstvo, a potom je avanzovana za poslanicu DPS-a u Skupštini Crne Gore.

Postavlja se pitanje da li će i kada doći na provjeru njen rad u Gimnaziji „Slobodan Škerović“.

(Adria.tv

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

U ratama od plate odbijati bivšoj direktorici sve do iznosa od 73.000 e ,možda joj i dps solidarno uplati navedeni iznos.