Срамно понашање никшићког центра за социјални рад! Одузели јој дијете без писаног образложења!


„Дан“ из Центра за социјални рад Никшић није добио одговоре на послата питања о овом случају.
Бранка Матовић из Бањана, која живи у Никшићу, мајка је петоро д‌јеце, д‌јечака од шеснаест година и четири д‌јевојчице предшколског и основношколског узраста. Невоља је закуцала на њена врата прије три године, када јој је једна кћерка одузета након рођења од стране Центра за социјални рад Никшић.
Бранка до данас покушава да је врати.
– Прије него што сам родила Д. имала сам корону и због тога су ме послали у Подгорицу да се породим. Рекли су да беба има упалу плућа и да мора да остане на д‌јечјем од‌јељењу, али није имала корону. Тамо је била десет дана и након тога су дошли из социјалног и рекли ми да беба мора да иде у хранитељску породицу, а зашто не знам. Немам ниједну потврду на основу чега ми је дијете одузето – каже Бранка у разговору за „Дан“ и додаје да су јој из социјалног казали да је сва документација у Центру, али јој је нису дали.
Тада јој је речено да је проблем лоши услови у којима живи, али како је своје претходно четворо д‌јеце подигла у Бањанима, у мјесту Приградина, гдје су услови били још тежи, сматра да то није довољан разлог да сада када живе у кући са бољим условима не може да подигне пето дијете.
– Међутим, нијесам добила никакав документ у којем су наведени разлози због којих су ми узели дијете – тврди Бранка.
Те године је, каже, била константно под депресијом.
– Видите и сами каква је кућа, све је сређено и чисто. Долазе свакодневно из социјалног да провјеравају услове. Овдје смо дошли послије мог порођаја. Имамо дневну, три спаваће собе, купатило, кухињу, терасу, двориште, дрвару и гаражу. Имамо све услове. Није реално, јер ако може четворо д‌јеце да се подигне са мајком у лошим условима, зашто не би могло и пето у бољим – истиче Бранка.
Она је прошле године сазнала гд‌је је њена кћерка и понекад одлази да је види, а не зна да ли зна да јој је она мама, пошто је не ословљава тако када је види.
– Покушала сам да је вратим, али немам пара да идем на суд, нити желим да се са њима гоним по суду како бих остварила право да видим дијете. Нису ми дали ни број ни адресу гд‌је ми је дијете, али сам сазнала са потврде за добијање материјалног додатка – каже Бранка.
Она не ради, понекад приватно заради дневницу од чишћења, а од Центра за социјални рад није добијала помоћ осим додатка од око 100 еура, који је сада повећан и који јој слиједи по закону, а сада прима и д‌јечији додатак. Алиментацију не добија.
– Помажу ми Црвени крст и Народна кухиња коју води Константина Војиновић, и то ми је спас. Од њих свакодневно добијамо храну. Преко невладине организације „Извор живота“, коју води Војиновић, добили смо ову кућу, а све у циљу како бих вратила своје дијете – каже Бранка и додаје да им је веома захвална, као и организацији „Срби за Србе“, која је такође кренула у акцију да им се обезбиједи кров над главом.
Најтеже је, истиче Бранка, када је д‌јеца питају „мајко, када ће нам доћи сестра“ и што нема одговор на то питање јер и даље тражи разлог што јој је одузета. Иначе њена д‌јеца која иду у школу су добри ђаци, васпитани и помажу јој све што треба.
„Дан“ из Центра за социјални рад Никшић није добио одговоре на послата питања о овом случају.
Обратиће се релевантним институцијама због Бранкиног случаја
НВО „Извор живота“ и организација „Срби за Србе“ купили су Бранки кућу и обезбиједили потребан намјештај у циљу да јој се врати одузето дијете.
– Тражила сам Бранки документ о одузимању д‌јетета и она ми је саопштила да га није добила од Центра за социјални рад. То је чудно, јер сваки родитељ треба да га добије, што ми баца сумњу на цијели случај, јер је Бранка за четворо д‌јеце била добра мајка, а сада није за пето. Питам се шта је Центар радио за претходно четворо д‌јеце и на основу чега је донесена та одлука – каже Константина Војиновић, предсједница НВО „Извор живота“.
Сматра да је насилно свакодневно долазити некоме на врата, улазити и без питања и дозволе отварати фрижидер и ормаре, што службенци Центра, како тврди, раде у Бранкиној кући.
– Фрапантно је да су недавно поднијели кривичну пријаву против ње за нечистоћу. Она је тада дала изјаву и тужилац је наложио да се кућа посматра на дневном нивоу. Али није јасно како увијек нађу неки приговор о чистоћи. Не знам шта је та жена погријешила – каже Војиновић.

Константина Војиновић


Додаје да д‌јеца не могу бити гладна јер сваки мјесец добијају храну у износу од 200 еура и да ће тако бити и убудуће. Сматра да у овај случај треба да се укључе више институције, јер Бранка има услове достојне човјека.
– Звала сам Центар за социјални рад и они су рекли да раде у интересу д‌јеце и да мисле само најбоље д‌јеци, као и да раде оно што је рекао тужилац, а он је само донио одлуку по пријави. Овд‌је није заказало тужилаштво, већ Центар за социјални рад – казала је Војиновић и пита да ли је циљ да се Бранки одузме кућа коју је добила.
Најавила је да ће поводом Бранкиног случаја написати допис Министарству рада и социјалног старања, Удружењу за људска права и свим релевантним институцијама.
Екипа ДАН-а, Н.Булајић и Ж.Шапурић
СРБИ ЗА СРБЕ
Кућу за породицу Бранке Матовић купила је, адаптирала и опремила Хуманитарна организација „Срби за Србе“, за шта су издвојили 54.327 евра.
Много је добротвора који су на разне начине подржали ову акцију, а у извјештају смо и истакли све које треба, наводе из организације „Срби за Србе“:
„Захваљујемо се Народној кухињи у Никшићу на срдачној помоћи, Агенцији за пројектовање и планирање Општине Никшић, Човјекољубљу – добротворном фонду Митрополије Црногорско-приморске који је даривао 2.500 евра за адаптацију, Асоцијацији српских студената филантропа са Универзитета у Виндзору у Канади која је организовала Журку из блока, „Колу српских сестра“. Херцег Нови, братству „Љуби ближњег свог“ које је обезбиједило дио материјала за ограду, братству Светог свештеномученика Риста Косијеревског које је обезбиједило седам кубика дрва, оцу Андреју на помоћи, организацији „Пленум 083″ која је породици обезбиједила постељину, посуђе и кућне потрепштине, Технополису који је обезбедио гријалице и усисивач, Синдикату Електропривреде Црне Горе који је обезбиједио ваучер за куповину потрепштина и породици Вуковић која је даровала постељину“ – кажу из угледне и по добру чувене хуманитарне организације „Срби за Србе

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare