Sdt tvrdi: Katnić znao za kriminal Lazovića i Milovića!

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tvrdi da je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić dao saglasnost na odluku tužioca Saše Čađenovića da se krivično ne gone policijski službenici Petar Lazović i Ljubo Milović, iako je znao da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i trgovina drogom.

To proizilazi iz rješenja o određivanju pritvora Katniću i bivšem policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću koje je donio sudija za istragu Višeg suda.

U taj dokument Portal RTCG je imao uvid, a tokom saslušanja u tužilaštvu i Katnić i Lazović su negirali krivicu.

Prema spisima predmeta, Specijalno tužilaštvo direktno tereti Lazovića da je koristeći autoritet i hijerarhijsko ustrojstvo policijske organizacije nalagao da se protiv pripadnika kriminalne organizacije po zahtjevima Radoja Zvicera ne podnose krivične prijave.

S druge strane, Katnića terete da je prihvatio da koristeći hijerarhijsko ustrojstvo državnog tužilaštva posreduje i kontroliše da SDT ne preduzima krivično gonjenje protiv organizatora kriminalne grupe Radoja Zvicera i istaknutnog pripadnika kriminalne organizacije Duška Roganovića, te da se saglašava sa odlukama postupajućeg tužioca Saše Čađenovića (takođe okrivljenog) da se ne preduzima krivično gonjenje Radoja Zvicera, Roganovića i drugih pripadnika kriminalne organizacije.

Zvicer je u bjekstvu od proljeća 2021. godine, a istražni organi Crne Gore tvrde da je on vođa „kavačkog klana“.

SDT tvrdi da su Katnić i Lazović obmanjivali javnost da su krivični postupci pokrenuti protiv Petra Lazovića, službenika Uprave policije, pokrenuti s ciljem destabilizacije Crne Gore te da okrivljeni Petar Lazović nije član Zvicerove grupe već je navodno na tajnom zadatku.

Optužuju se da su u međunarodnoj policijskoj i pravosudnoj saradnji krili podatke o Radoju Zviceru i ostalim pripadnicima kriminalne organizacije, dok je posebno Lazović, koristeći autoritet i hijerarhijsko rukovodstvo policije nalagao policijskim službenicima da u tom periodu samo formalno preduzimaju službene radnje prema organizatoru i pripadnicima kriminalne grupe, kako bi stvorio utisak da policija Crne Gore u odnosu na njih zakonito obavlja svoja ovlašćenja.

Vezano za Katnića, SDT tvrdi da je u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni bivši glavni specijalni tužilac 20. januara 2022. godine u Podgorici, zajedno sa okrivljenim Sašom Čađenovićem, postupajući svjesno a znajući da je djelo zabranjeno, kao javni funkcioner nevršenjem službene dužnosti, pribavio korist Petru Lazoviću i Ljubu Miloviću.

„Na način što se postupajući protivno Zakoniku o krivičnom postupku kojim je propisano da je osnovno pravo i dužnost državnog tužioca gonjenje učinilaca krivičnih djela i da je tužilac dužan da istinito i potpuno utvrdi činjenice od važnosti za donošenje pravične i zakonite odluke, saglasio se sa odlukom okrivljenog Čađenovića kao postupajućeg tužioca, da SDT ne pokrene krivični postupak protiv Petra Lazovića i Ljuba Milovića“, navodi se u obrazloženju rješenja Višeg suda.

Ukazano je da je Katnić znao da su Lazović i Milović izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, trgovina drogom, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija a i zloupotreba službenog položaja. Dodaje se da je Katnić potpisao zamolnicu SDT-a od 17. septembra 2021. godine u kojoj se navodi da su Petar Lazović i Ljubo Milović prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je formirao Slobodan Kašćelan a čiji su pripadnici Zvicer i druga lica.

Pritom je Čađenović, kako se tvrdi, arhivirao predmet tvrdeći da nema osnova sumnje da su Lazović i Milović izvršili krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, sa čime se okrivljeni Katnić saglasio.

„Čime je okrivljeni Katnić zajedno sa okrivljenim Čađenovićem kao neposredno postupajućim državnim tužiocem u predmetu pribavio korist u vidu nepokretanja krivičnog postupka Lazoviću i Miloviću“, tvrde iz SDT-a.

Takođe, Zorana Lazovića terete da je lažno informisao policijskog funkcionera Enisa Bakovića da je potrebno zbog operativnog rada ukinuti zabranu ulaska u Crnu Goru državljanima Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Podvučeno je da su Belivuk i Miljković tokom boravka u Crnoj Gori bili gosti Radoja Zvicera ali da su ostvarivali neposredne susrete sa Zoranom Lazovićem.

„Pa je Lazović u cilju prikrivanja izvršenog krivičnog djela lažno prikazao javnosti da Uprava policije Crne Gore i on, kao starješina navodno po zakonu rade svoj posao, tako što je na konferenciji za štampu 28. januara 2021. između ostalog izjavio ‘Belivuka i Miljkovića držimo na oku 24 sata, Crnu Goru niko neće zastrašiti’, te ‘ako nijesu neprijatelji Crne Gore nema poterbe da od bilo koga strahujemo“, naveli su iz SDT-a, opisujući šta konkretno stavljaju na teret Lazoviću.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva Crne Gore, rano u nedjelju 14. aprila su uhapšeni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i nekadašnji visoki policijski funkcioner Zoran Lazović.

„Katnić i Lazović su lišeni slobode zbog osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja“, saopštio je nakon hapšenja portparol Specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić.

Lazović i Katnić su tokom saslušanja u SDT-u negirali krivicu.

(RTCG)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare