Radno vrijeme sedam sati, hoće li valjati?

Najavom ministarke Naide Nišić da bi do kraja godine u Crnoj Gori trebala da bude uvedena sedmočasovna radna nedjelja pokrenuta je tema među građanima koje su to prednosti takvog modela rada. Bavili smo se istraživanjem i došli smo do zaključka da uvođenje sedmočasovnog radnog vremena u Crnoj Gori može donijeti niz pozitivnih efekata kako na radnike, tako i na ekonomiju i društvo uopšte. Ova promjena u radnom okruženju može doprinijeti boljoj ravnoteži između privatnog i poslovnog života, povećanju produktivnosti, smanjenju stresa i poboljšanju opšteg zdravlja zaposlenih.

Ministarka Naida Nišić

Prvo i osnovno, smanjenje radnog vremena sa osam na sedam sati dnevno može doprinijeti boljoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života radnika. Ovo dodatno slobodno vrijeme omogućava zaposlenima više vremena da se posvete porodici, hobijima ili dodatnom obrazovanju, što može dovesti do veće opšte sreće i zadovoljstva životom. Kvalitetniji život izvan posla može rezultirati većim entuzijazmom i angažmanom na radnom mjestu.

Druga prednost može biti povećanje produktivnosti. Studije su pokazale da kraće radno vrijeme može dovesti do koncentrisanijeg i efikasnijeg rada? Radnici su manje skloni iscrpljenosti i više su motivisani da maksimalno iskoriste radne sate, znajući da imaju više vremena za opuštanje i oporavak nakon posla. Efikasniji rad može značiti bolje rezultate za kompanije i ekonomiju u cjelini.

Smanjenje radnog vremena može takođe doprinijeti smanjenju stresa među zaposlenima. Manji pritisak da se sve završi u osmosatnom radnom danu može umanjiti osjećaj preopterećenosti i anksioznosti, što je čest uzrok profesionalnih bolesti. Manje stresa vodi do boljeg mentalnog i fizičkog zdravlja, što može rezultirati manjim troškovima zdravstva i smanjenju izostanaka s posla zbog bolesti.

Ova odluka može imati i pozitivne ekološke učinke. Smanjenjem vremena provedenog na radnom mjestu, potreba za energijom u kancelarijskim prostorima bi se smanjila. Takođe, sa manje radnih sati, moguće je da će biti manje gužve u saobraćaju, što može smanjiti emisiju štetnih gasova.

Pored toga, sedmočasovno radno vrijeme može doprinijeti većoj jednakosti na radnom mjestu. Omogućavajući više vremena za porodicu, ova promjena može biti posebno korisna za zaposlene koji se brinu o djeci ili drugim zavisnim članovima porodice. Ovo može pomoći u smanjenju rodne razlike koje često nastaju kada jedan roditelj preuzme veći dio porodičnih obaveza.

Uvođenje kraćeg radnog vremena takođe može pomoći u privlačenju i zadržavanju talenata. Organizacije koje nude fleksibilnije radne uslove često su atraktivnije za visokokvalifikovane radnike koji traže bolju ravnotežu između posla i privatnog života. To može pomoći lokalnim kompanijama da budu konkurentnije na globalnom tržištu, privlačeći vrhunske talente koji mogu doprinijeti inovacijama i rastu što je Crnoj Gori veoma bitno jer zadnjih godina imamo veliki odliv radne snage a posebno mladje populacije.

Podsjećamo da prema podacima Eurostata za 2021. godinu zaposleni u zemljama EU u dobi od 20-64 godine radili su u proseku 36,4 sata nedeljno, a taj broj varira od 32,2 sata u Holandiji, 33,7 sati u Austriji do 40,1 sat u Grčkoj. Takođe, podaci govore da zaposleni u Crnoj Gori imaju jednu od najdužih radnih nedelja u Evropi i to u prosjeku preko 42 sata, što je više u odnosu na prosjek u zemljama Evropskoj uniji za čak šest sati sedmično

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Коначно да се неко позабави социјалном политиком и омогући друштву да подигне квалитет живота на конкретан начин тако да се може позабавити и другим важним стварима у животу, на пример породицом која је ћелија сваког друштва и без које ништа нема. Док се није урушила безповратно, пошто се системстски урушава на разно разне начине. Подршка за овај предлог о коме би могле да размисле и колеге из Србије. Мислим да би било вишеструке користи за све.