Protiv izgradnje spomenika Pavlu Bulatoviću, Daliborka, Ljilja i naravno LGBT!

23 nevladine organizacije koje plaćaju svi građani Crne Gore usprotivile su se predlogu da bivši savezni ministar, Pavle Bulatović, koji je tragično nastradao u Beogradu dobije ulicu u Podgorici.

Ove nevladine organizacije koje godinama plaćaju svi građani Crne Gore za njihovo djelovanje problematizovale su slučaj Pavla Bulatovića tvrdeći da je on kriv za deportacije tokom 90-ih godina, te da bi ovaj čovjek, omiljen u narodu, morao ostati zaboravljen u istoriji kao da nije tragično ubijen u Beogradu zbog, kako mnogi sumnjaju, prijetnje da će iskoristiti vojne jugoslovenske brodove čime bi potopio glisere kojima su se švercovale cigarete iz Crne Gore do Italije.

Pored činjenice da crnogorske ulice nose nazive po brojnim ličnostima koje nisu imale ama baš nikakve veze sa Crnom Gorom, poput Džordža Vašingtona, Emila Zole, Alfera Tenisona i ostalih frapantna je činjenica da se NVO organizacije bune za ulicu Pavla Bulatovića koji je bio i ostao omiljen u narodu Crne Gore.

Takođe je jako interesantno kako ovim NVO organizacijama nije smetalo postavljanje spomenika bivšem predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu koji je bio itekako poznat po svojim Golim Otocima, kao i ratnim zločinima komunističke vojske u toku Drugog svjetskog rata poput Pasjeg groblja, Zidanog mosta, a to su samo primjeri koji se tiču Crne Gore. Nije smetalo ovim NVO organizacijama postavljanje spomenika tom čovjeku, a simptomatično je da im je problem da Bulatović dobije ulicu.

Podsjećamo, predlog da Pavle Bulatović dobije ulicu u Podgorici Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova uputili su odbornici Demokratske Crne Gore, Mitar Vuković i Vladimir Čađenović.

NVO organizacije takođe poručuju da će organizovati adekvatan protest ako ovaj predlog stigne do glasanja u Skupštini Glavnog grada.

Njihovo obraćanje prenosimo integralno:

U petak, 15.3.2024. godine, 23 nevladine organizacije su uputile apel predsjedniku Demokratske Crne Gore (Demokrata), Aleksi Bečiću, da utiče na odbornike te stranke u Skupštini Glavnog grada da povuku prijedlog za imenovanje ulice u Podgorici po Pavlu Bulatoviću, ministru unutrašnjih poslova Republike Crne Gore i ministru odbrane Savezne Republike Jugoslavije za vrijeme ratova devedesetih.

Naše nevladine organizacije se odlučno protive tom prijedlogu. Smatramo da bi javno odavanje počasti Bulatoviću značilo glorifikaciju ratnog zločinaDeportacije, koji je Bulatović naredio, da bi to nanijelo dodatnu patnju porodicama stradalih žrtava tog zločina i da bi takav čin uvrijedio sve građane i građanke Crne Gore kojima je stalo do pravde. Suvišno je i naglašavati da bi to dodatno podstaklo podjele u našem društvu i da se izvjesno ne bi pozitivno odrazilo kako na dobrosusjedske odnose sa državama u okruženju, tako ni na evropske integracije. Ipak, najvažnije je da se u ovom kontekstu povede računa o tome kakve uzore ostavljamo budućim generacijama, ako Crnu Goru želimo da sačuvamo od novih ratova, stradanja i zločina.

Organizovaćemo adekvatan protest ako ovaj prijedlog stigne do glasanja u Skupštini Glavnog grada.

Potpisnice (abecednim redom):

Akcija za ljudska prava

Asocijacija Spektra

Centar za građansko obrazovanje (CGO)

Centar za građanske slobode (CEGAS)

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM)

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN CG)

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI)

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)

Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA

Centar za ženska prava (CŽP)

Crnogorska LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro

Crnogorski PEN centar

Crnogorski ženski lobi

Crnogorsko filološko društvo

Društvo crnogorskih izdavača

ERA – Savez za jednaka prava LGBTI osoba na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

Institut za društveno politička istraživanja Analitico

Institut za medije Crne Gore

Juventas

PRIMA

Sigurna ženska kuća

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG)

Udruženje “Štrpci – Protiv zaborava”

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Алај су се скупили бећари
А за Павла ниједан не мари!
Смрди ми овај протест, а од
кога је и за очекиват је! Не
бих се на њих обазирао јер
нијесу тога достојни.

Ko je dokazao da je Pavle Bulatovic naredio deportaciju, sram ih bilo. Porodica da podnese tuzbu protiv ovih krpelja naroda i drzave.