ПРЕДСЈЕДНИК ОД ЕПЦГ И МИНИСТАР ЕНЕРГЕТИКЕ И РУДАРСТВА У РАДНОЈ ПОСЈЕТИ ТРЕБИЊУ

Саопштење преносимо интегрално

ОПШТИНИ НИКШИЋ ОД БИЛЕЋКОГ ЈЕЗЕРА ОКО 600.000 ЕВРА ГОДИШЊЕ

Заједничка делегација Министарства енергетике и рударства и Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ), предвођена министром, проф. др Сашом Мујовићем, и предсједником Одбора директора наше компаније, Милутином Ђукановићем, боравила је данас у радној посјети сједишту Електропривреде Републике Српске (ЕРС) у Требињу, гдје су разговарали са челницима тамошњег енергетског сектора, министром енергетике и рударства Републике Српске, Петром Ђокићем, и генералним директором ЕРС-а, Луком Петровићем.

На састанку се говорило о многим темама од заједничког интереса, а посебна пажња је посвећена Билећком језеру. Том приликом је усаглашено да се, сходно односима који су важили до 1994. године, Општини Никшић исплаћује накнада за потопљено земљиште. Оквирно, на годишњем нивоу, накнада би износила око 600.000 евра, а исплаћивала би се ретроактивно, за период од 1. јануара 2024. године па надаље. Овим је ријешено једно веома важно питање, које је безмало три деценије било запостављено.

Такође, на састанку се разговарало и о могућностима развоја заједничких пројеката, што би требало да представља предмет занимања будућих мјештовитих радних тијела, а велики значај би, између осталог, могла да има идеја о валоризацији хидропотенцијала Билећког језера у погледу снабдијевања бокешких општина пијаћом водом.

Обје стране су констатовале да је епилог данашњег сусрета наставак изузетне сарадње између енергетских система Црне Горе и Републике Српске, уз увјерење да ће тако бити и убудуће.

Састанку су присуствовали и в. д. секретарке Министарства енергетике и рударства Црне Горе (Весна Брајовић), државни секретар у поменутом министарству (Лука Продановић) те извршни директори ЕРС-а (Иван Копривица, Борислав Грубач, Јовица Влатковић, Зоран Вуковић и Благоје Шупић).

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare