Предавање историчара Милована Балабана на тему „Косово и Метохија у времену окупације 1941–1945“ 28. маја на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана „Косово и Метохија у времену окупације 1941–1945“ можете погледати у уторак, 28. маја, у 20.00 часова на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

На предавању ће бити речи о страдању и животу цркве и српског народа у периоду италијанске и немачке окупације током Другог светског рата. У ово време насиље је доживело кулминацију, а безакоње је постало свакодневна појава, што је резултирало великим погромима и прогонима српског православног становништва. Велика Албаније је била стварност неколико година, а резултати постојања ове творевине под патронатом фашистичких сила поразни су по српски народ. На десетине хиљада је најбруталније протерано, док су многи изгубили животе или су интернирани у логоре. Ипак, овај период представља континуитет албанске идеје и покушаја решења косовско-метохијског питања од стране албанске елите (не нужно и народа). Ова идеја је практикована вековима кроз насиље и протеривање, тако да овај период, упркос спсцифичностима захваћености Балкана свеопштим ратним вихором, представља само наставак онога што је вековима раније започето.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare