Pravoslavna bratstva Stupovi i Miholjski zbor podržali inicijativu IN4S!

Pravoslavna bratstva Stupovi i Miholjski zbor podržala su inicijativu portala In4s na hitno jedinstveno i snažno djelovanje svih srpskih javnih subjekata – od medija, preko nevladinih udruženja – do političkih partija i koalicija kako bi se osujetila namjera dijela izvršne vlasti u Crnoj Gori da pod ucjenama centara moći u Ujedinjenim nacijama podrži predlog Rezolucije “Međunarodni dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995”.

U zajedničkom saopštenju za javnost, iz Stupova i Miholjskog zbora poručili su da se članovi ovih organizacija pridružuju inicijativi kao vjernici, pravoslavci ali i građani koji su glasali za stranke koje čine parlamentarnu većinu i odgovaraju za politiku aktuelne vlasti.

„Kao glasači partija koje su preuzele vlast 30. avgusta 2020. godine i još ubjedljivije slavile na izborima 11. juna 2023. godine, tražimo da aktuelna Vlada sada čuje i naš stav o najavljenoj skandaloznoj podršci predloga Rezolucije “Međunarodni dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995”. Čekamo i glas naše Crkve ovim povodom, i da nas opet, kao proljeća 2020. okupi Sveti Vasilije Ostroški“, poručili su iz Stupova i Miholjskog zbora.

U poruci se dodaje da su članovi dva najveća pravoslavna bratstva složni u odluci da nikada više ne dozvole da njihovu podršku partije ili pojedinci zloupotrijebe da vode državnu politiku koja nije u skladu sa interesima naroda koji ih je doveo na vlast.

„Članovi oba bratstva su kroz građanske inicijative više puta minulih godina ustajali da brane izbornu volju iskazanu na biralištima. Ovog puta oglašavamo se i kao članovi organizacija koje su prvenstveno humanitarnog karaktera ali u kojima smo okupljeni jer dijelimo iste vrijednosti. Jedna od tih vrijednosti iskazana je u inicijativi In4s-a da smo, kao najdosljedniji sljedbenici antifašističke tradicije i pripadnici naroda koji je kao nijedan drugi dao višemilionske žrtve u dva svjetska i balkanskim ratovima boreći se za slobodu čovječanstva pred naletima najvećih pošasti 20. vijeka, dužni da podignemo glas protiv pokušaja prekrajanja istine o događajima iz prošlosti i zamjene teza koje za cilj imaju da najvećim žrtvama oslobodilačkih borbi utisnu žig dželata i tlačitelja.

„Mi ne možemo da se pomirimo sa tim da Vlada koja je formirana zahvaljujući i našim glasovima, podržava rezoluciju čiji su inicijatori potomci organizatora Holokausta i „Kristalne noći“, država koje su odgovorne za smrt tri miliona pripadnika našeg naroda u agresijama na našu domovinu u dva Svjetska rata. Ne smijemo da ćutimo pred takvom i tolikom izdajom, pred pokušajem da se slobodarski srpski narod predstavlja kao genocidan i to od onih čije su države odgovorne za više genocida nad Srbima u samo jednom vijeku“, poručili su iz Stupova i Miholjskog zbora.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare