Potresne riječi Patrijarha Porfirija u Bratuncu!

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas u besjedi nakon liturgije u Crkvi Uspenja Presvete Bogodorice u Bratuncu da se srpski narod ni milom ni silom neće odreći svoje pravoslavne vjere, sebe i svoga.

„Mi znamo šta znači krst Hristov i poći za njim i opredijeliti se za njegove vrijednosti. To znači i smetnju nekima koji bi hteli sebe da nametnu kao neko pravilo, da se njima pokorimo i usvojimo njihov sistem vrijednosti“, rekao je patrijarh nakon liturgije koju je služio u okviru obeležavanja 32. godišnjice stradanja 3.267 Srba u Srednjem Podrinju, prenosi Srna.

Patrijarh je ukazao da se srpski narod danas sabrao na svetoj liturgiji moleći se Bogu da bude jedno sa Hristom i među sobom i ne dozvoljavajući da vještačke, neispravne i nepravedne granice mogu biti nešto što je distanca među njima.

Naveo je da je pravoslavna vjera od Svetog Save do danas oblikovala i izgrađivala srpski narod da bude ono što jeste, uobličila ga onako kako sebe zna i kakvog ga zna drugi svijet.

„Krst Hristov je naše ime i prezime i pokazuje da smo jedno, da imamo neraskidivo jedinstvo sabirajući se na svetoj liturgiji i da ostvarujemo i potvrđujemo kroz Hrista i pravoslavnu vjeru“, rekao je srpski patrijarh.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljević

Liturgiji koju je služio patrijarh sa više arhijereja, prisustvovali su premijer Srbije Miloš Vučević i najviši zvaničnici Republike Srpske (RS) – predsJednik RS Milorad Dodik, predsJednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, kao i ministri u vladama Srbije i Srpske.

Prisutni su bili i ministar bezbJednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, zamJenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, kao i veliki broj vernika, navodi Srna.

Liturgiji su prisustvovali i načelnici opština regije Birač, predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i veliki broj građana Podrinja, ali i iz Srbije, koji su organizovano doputovali u Bratunac.

Nakon liturgije krenuće litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gde će u 12.00 časova kod centralnog spomen-krsta patrijarh služiti parastos za 3.267 Srba ubijenih pre 32 godine u srednjem Podrinju i Birču.

Nakon parastosa zvaničnici će položiti cvijeće i vijence.

U Bratuncu se danas obilježava 32. godišnjica stradanja 3.267 Srba u Srednjem Podrinju.

Za zločine nad Srbima u srednjem Podrinju do sada niko nije odgovarao.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare