PORTAL 083 PRENOSI! FOTO PRIČA PORTALA Borba iz Jasenovca: Pogledajte kako su izgledali objekti zloglasnog hrvatskog logora, čak i crnogorsko gumno u sklopu budućeg memorijalnog centra!

Rupe od metaka po kućama nekadašnjih srpskih sela, ruine, samo poneka naznaka da tu i dalje postoji živih duša…

Tako je izgledao put do manastira Jasenovac. Ožiljci od ratova 90-ih su ostali, a kulturu sjećanja i na te godine, kao i na zločine Nezavisne države Hrvatske II Svjetskog rata ostala je da čuva samo – Srpska pravoslavna crkva. Novinar Borbe prisustvuje obilježavanju sedamdeset i devete godišnjice proboja jasenovačkih logoraša u organizaciji eparhije pakračko-slavonske a naša ekipa je posjetila i objekte zloglasnog NDH logora kako bi crnogorskoj javnosti predstavili horore koji su se tu događali.

Simptomatično ali i motivaciono, Crna Gora nakon 30. avgusta voljela je da se umiješa u pitanja drugih država te je tako 2021. godine izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici, slična onoj kakva se danas nalazi na stolu Ujedinjenih nacija. Međutim, zvanična Podgorica nije se oglašavala po pitanju potencijalne rezolucije o najvećem srpskom gradu pod zemljom.

FOTO: Voz iz kog su prevoženi logoraši u zloglasnu smrt

Krajnje interesantno, nakon odslužene Liturgije, eparhiju i vladiku pakračko-slavonskog Jovana Ćulibrka posjetila je i visoka delegacija Jevrejske zajednice Novog Sada na čelu sa predsjednikom te zajednice Mirkom Štarkom. Vladika je gospodinu Štarku pokazao sve horore logora u kom su stradali Srbi, Jevreji i Romi. Napomene radi, Jevreji su narod koji je najviše stradao u Drugom svjetskom ratu o strane mača Adolfa Hitlera i žale srpske žrtve Jasenovca, sa kojima su njihovi sunarodnici sastradavali.

A kako je izgledala čitava priča logora, ispričao je vladika… Upravo je vladika Jovan svoj životni poziv posvetio očuvanju sjećanja na način na koji su žrtve mučene i ubijane.

Jedan od najinteresantnijih je sklop objekata apoteke, bolnice, kao i zatvora u kom su ljekari držani. Na sledećim fotografijama možete vidjeti kako je izgledala NDH apoteka u kojoj su radili Jevreji i bolnica u sklopu logora.

FOTO: Jevrejska apoteka

Tik pored apoteke, nalazio se i zatvor u kom su držani jevrejski i ostali ljekari.

FOTO: Jasenovački zatvor

Vladika Jovan je restaurirao i jednu kuću u blizini ovog kompleksa a kako je saopšteno u tom domu  će biti Muzej jasenovačke bolnice koji će predstaviti kako su se mučenici liječili u tom logoru prije gotovo 80 godina.

Upravo na ovom mjestu, par metara pored, po predanju, doktor Ranko Zec je posvjedočio o smrti svetog novomučenika Vukašina klepačkog. Podsjećamo, sveti Vukašin je poznat po svojoj rečenici „Samo ti sine radi svoj posao“ dok je hrvatski zločinac komadao njegove udove.

Sedam godina unazad  područje je otrgnuto zaboravu, a u narednom periodu, kako je Borbi saopšteno, očekuje se dalje uređenje prostora.

Čak i pored činjenice da je upravo ovdje bio najveći NDH logor, najzloglasniji na prostoru Balkana, ipak su i „hrvatska braća“ obilježila nekadašnje srpske kuće…

FOTO: Ustaška obilježja

Vladika je, međutim, pokazao i da eparhija radi na konstantnom prikupljanju dokumentacije. Pokazao je, kako našem novinaru, tako i predstavnicima Jevrejske zajednice, bogatu biblioteku gdje se sakupljaju kako strane, tako i domaće publikacije i knjige koji govore ili o logoru, ili o komunističkom, ustaškom ili četničkom pokretu, kao i o srpskim stratištima.

Važno je napomenuti i da je ovo jedina biblioteka na svijetu čija je tema Drugi svjetski rat u Jugoslaviji.

FOTO: Biblioteka
FOTO: Biblioteka

Na kraju, posjeta je završena i posjetom manastiru Jasenovac gdje je vladika pojasnio da se tu čuvaju mošti novomučenika.

Interesantno je i da je u okviru kompleksa pohranjen i kesten Ane Frank. Po predanju, Ana Frank je iz mjesta gdje se skrivala njena porodica tokom Drugog svjetskog rata mogla vidjeti jedan orah. Jevreji širom svijeta, kao i drugi narodi nad kojima je izvšren genocid, uzimaju grančice kestena i posađuju ga u okviru svojih kompleksa sjećanja.

Govori se da on uspijeva samo na mjestima koja su spomen sjećanja na velike zločine, dok na drugim ne uspijeva… Sami pogledajte.

Vladika Jovan je mnogo godina proveo u Cetinjskom manastiru, od 1991. do 2003. zajedno sa blaženopočivšim mitropolitom crnogorsko primorskim Amfilohijem. S tim u vezi, interesantno je da se nadomak jasenovačkog manastira nalazi i gumno koje je identično onome kraj Cetinjskoj manastira, gdje je mitropolit stolovao.

Podsjećamo, mitropolit je tražio da njegov grob bude posut, između ostalog, i zemljom iz Jasenovca.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare