Popisasmo li se više? Kina bi do sada objavila rezultate!

Skoro pola godine nakon održanog popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, od 3. do 28. decembra 2023. godine, građani sa nestrpljenjem čekaju na rezultate, pišu Novosti.

Uprava za statistiku (Monstat) tek ovih dana je raspisala tender za nabavku softvera koji će građani koristiti za kontrolu podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama prikupljenih popisom. To je i ključni razlog što su rezultati popisa i dalje tajna, a softver je taj koji „smije“ da saopšti podatke o naciji, religiji i jeziku.

Sporazum koji je sklopljen između vlasti i opozicije predviđao je da se na osnovu tendera izabere firma za izradu softvera koji bi prebrojao i kategorizovao popisano stanje nacije. Tender je trebalo da bude raspisan u januaru, ali to se desilo tek pet meseci kasnije! Da li će softver riješiti problem kontrole, odnosno prebrojavanja popisanih građana i precizirati njihov nacionalni, jezički i vjerski karakter, ostaje da se vidi.

Politički analitičar Igor Damjanović za „Novosti“ kaže da je najbitnije što je popis posle dvije godine odlaganja sproveden.

– Najmanje dva kriterijuma će biti bolna po bivši režim. Prvo, rezultati popisa će pokazati da je broj stanovnika u Plavu, Rožajama i Gusinju znatno manji od broja birača koji sa više od 90 odsto glasaju za DPS, ili njihove satelite iz Bošnjačke stranke. Drugo, nema nikakve sumnje da će više od polovine građana kao maternji jezik označiti srpski, odnosno barem dva puta više od tzv. crnogorskog jezika koga su ustavom nametnuli kao zvanični – kaže Damjanović.

Većina govori srpskim jezikom

Prema nezvaničnim rezultatima popisa, većina građana Crne Gore govori srpskim jezikom (oko 56 odsto), dok ih se više od 36 odsto izjasnilo kao pripadnici srpskog naroda. Nacionalnih Crnogoraca je, navodno, par procenata više, dok crnogorskim jezikom „barata“ tek oko 28 odsto stanovnika.

Sagovornik Novosti vjeruje da će popis demaskirati apsurdni i totalitarni karakter države Crne Gore.

– On će aktuelnoj Vladi nametnuti obavezu da se pozabavi biračkim spiskovima u onim sredinama gdje broj birača prelazi broj stanovnika i legitimizovati pitanje neophodne izmjene Ustava Crne Gore – smatra Damjanović.

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sve da je pop Mićo vodio popis do sad bi se razgonetalo što mu knjiga piše! No izgleda da se boje od sopstvenog lada jer se narod počeo trijezniti iz dubokog sna u koji su ga bacili Milonja i dukljani! Na jade su se našli kako sve to prekrojiti da bude onako naopako kako je već krojeno jer je to mnogima napunilo džepove a narod dovelo do prosjačkog štapa! I ne samo to, nego ga ostavilo i bez obraza, tako da mu se predci u grobovima prevrću zbog sramnih poteza potomaka! Treba služit časti i imenu!

Резултати пописа нису статистички већ политички резултат,
Црногорски вуци и Српске овце морају бити „задовољени“, ЗБОГ МИРА У КУЋИ.
А то изгледа овако
– црногораца МОРА БИТИ ВИШЕ НЕГО СРБА“
– СРПСКИ ЈЕЗИК МОРА БИТИ АПСОЛУТНО ДОМОНАНТАН, ПРЕКО 50%.
Да би нам се замазале очи.
А што се софтвера тиче, као неко ко се помало разумије….
Сумњам у квалитетну контролу, у смислу
ОД ТОГА КО ШАЉЕ УПИТ,
ЗАВИСИ И РЕЗУЛТАТ УПИТА.
Од кад су смјенили г-дина Терзића, великог професионалца и поштеног човјека са мјеста другог човјека Монстата, , апсолутно сумњам у регуларност будућих резултата и контроле истих.