ПОГЛЕДАЈТЕ ПРЕДАВАЊЕ МИЛОША САВИНА О СТРУКТУРИ СТАНОВНИШТВА ВОЈВОДИНЕ ПРИЈЕ ВЕЛИКЕ СЕОБЕ СРБА!

Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Народи на подручју Војводине пре Велике сеобе Срба” (29. 4. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

Политичка историја Српске Војводине и историја Срба у Војводини дугогодишња је преокупација др Милоша Савина, те су тој тематици посвећена и предавања која држи у оквиру трибинског програма Културног центра Новог Сада. Потрага за српским субјективитетом на овим просторима у периоду владавине Хабзбуршке монархије те аутономистичка стремљења српског становништва за време прве југословенске државе представљају тематску окосницу која уоквирује Савинов истраживачки рад. Међутим, како би успоставио логички низ, предавач у овомесечној трибини одлази корак даље у прошлост, не желећи превасходно да се бави доказивањем континуитета политичког процеса, већ да пружи додатне информације и дâ шири преглед ситуације која је на овим просторима владала од првог човека у Панонији па све до зачетака захтева за колективним правима Срба на овом простору.

„Ово предавање“, истиче др Милош Савин, „има за циљ да пре свега буде прегледно и да све чињенице сложи у мозаик на основу кога ћемо потом дубље анализирати седамнаести, осамнаести, деветнаести и прву половину двадесетог века.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare