ПОЧЕЛИ ДАНИ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У НИКШИЋУ

Промоцијом зборника „Свети Василије Острошки – 350 година од престављења“ у Парохијском дому отпочела је манифестација „Дани Светог Василија Острошког“, коју је благословио свештеник Никола Маројевић.

Књижевно вече и манифестацију посвећену заштитнику града под Требјесом отворио је предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић, који је поручио да је ово већ трећи пут да Општина Никшић учествује као суорганизатор „Дана Светог Василија Острошког“ у Никшићу, заједно са Црквеном општином Никшић и Епархијом будимљанско-никшићком.

„Научни скуп чији се радови вечерас у овом зборнику представљају одржан је 9. и 10. маја 2021. године, у оним данима када је ова структура локалне самоуправе почињала свој мандат. Наша прва активност је управо било учешће у овим ’Данима Светог Василија’ и учешће у форми званичних представника Општине Никшић на литији Светог Василија Острошког, 12. маја. Велико нам је задовољство што смо на такав начин започели наш посао. Ја сам покренуо измјене Статута, а Скупштина их је усвојила и Свети Василије Острошки је постао и званично оно што је неформално и годинама био, то јесте Дан заштитника – Слава Општине Никшић“, истакао је предсједник Ковачевић.

На промоцији зборника говорили су уредник публикације др Васиљ Јововић, сабрат манастира Острог јеромонах Роман и мр Илија Бојовић.

Отварању „Дана Светог Василија Острошког“, који ће се ове године одржати од 7. до 12. маја, присуствовао је и предсједник СО Никшић Немања Вуковић.

Богата културно-умјетничким, едукативним и богослужбеним садржајима, ова духовна светковина традиционално се одржава од 1996. године, дајући јединствен културни печат граду Никшићу.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare