Петар Божовић: Геноцидни да причају о геноциду?

Свака породица је позориште и уопште сви људски односи, казао је Петар Божовић гостујући у емисији “Са Српском у центар”, присјећајући се своје богате позоришне и глумачке каријере. У животу нашег славног глумца посебно је остао упамћен живот у Паризу, који га је и натјерао да се тада врати у Београд и да упише академију.

„На мене је Париз дефинитивно утицао да се освијестим. Кад сам први пут заспао на отирачу са једним својим пријетељем и када нас је та нека госпођа видјела и рекла: „Шта ви радите овдје?“ ја сам онда себи рекао: „Идем у Београд, има да направим чудо!“, казао је Божовић.

Божовић је током своје каријере играо са бројним легендама домаће и свјетске кинематографије и истиче да што је глумац био већи то је било лакше да играте са њим.

Један од редитеља са којим је нашао посебну хемију је свакако био и Здравко Шотра, каже Божовић. Божовић се захвалио Шотри што га је уврстио у своју књигу „Мојих 500 глумаца“ и казао да та књига чува од заборава многе глумце и многа дјела.

„Ја мислим да је то јако добра идеја о незабораву, о нечему што се лако заборавља. Ево сад је била прича око ових озрачених из Винче и то су најавили роман, ово, оно…па снимали, а нико није поменуо да смо ми то снимили прије 30 година и то француска телевизија и ту су учествовали Раде Марковић, Боро Марковић, Јосиф Татић, Лозић, наша глимица из Париза… Ето, тако наше сјећање иде. Тако смо почели да од скоро откривамо и Први свјетски рат. Да није наше Александре, не би знали ни ко нам је Пупин и Тесла. Заборав наших великана још увијек траје”, рекао је Божовић.

Божовић се присјећа сарадње и са прослављеним редитељем Живком Николићем и улога које је са њим реализовао. Чувени Жорж из Љепоте порока само је претеча моралног пада који се дешава у Црној Гори и шире, и ако људима он изгледа комично. Жорж је, каже Божовић горка пилула коју данас често гледамо.

„Он је идеал овога времена. Он је битанга која је успјела. Он је увео спонзорство и голе женске и стриптизете. Наравно, то је смијешно овако јер је Живко Николић горку пилулу завио у хумор, као што мајка даје дјеци лијек. И ја сам се често питао, људи јел ви схватате о чему се ради? За све ово некад би се одговарало пред људима, пред судом, а данас су то они који су успјели и они које цијене и кажу види како је способан и како се снашао”, поручио је Божовић.

Он се осврнуо и на предложену резолуцију о Сребреници и каже да је срамота да иницијатива потиче од оних који су геноцид чинили. Он такође истиче да је срамно да читав свијет данас на малим екранима гледа један геноцид који се догађа у Гази, а да страдала дјеца остају само цифра

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare