Peočitajte finalni predlog rezolucije o tzv genocidu u Srebrenici!

U konačnom predlogu rezolucije, koji je Radiju Slobodna Evropa proslijeđen iz Memorijalnog centra Potočari, odluka UN „da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, koji će se obeležavati svake godine“.

RSE navodi da im je tekst rezolucije na engleskom jeziku dostavljen iz Memorijalnog centra Potočari.

UN, kako se navodi u tekstu, „bez rezerve osuđuju svako negiranje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja i pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, takođe kao znak sjećanja, kako bi se spriječilo poricanje i iskrivljavanje činjenica, te pojave genocida u budućnosti“.

Dalje se navodi da „UN bezrezervno osuđuju radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid ispred međunarodnih sudova, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici“.

Takođe se ističe važnost okončanja procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i dostojanstvene sahrane, te poziva na nastavak procesuiranja onih počinilaca genocida u Srebrenici koji tek treba da se suoče sa pravdom.

Prva strana nacrta rezolucije o SrebreniciPrintskrin Radio slobodna Evropa

Rezolucija „poziva sve države da u potpunosti ispoštuju svoje obaveze prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, kako je primjenjivo, i međunarodnom običajnom pravu o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde“.

Od generalnog sekretara UN se traži da „uspostavi informativni program pod nazivom „Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije“, počevši od svojih aktivnosti i priprema za 30. godišnjicu 2025. godine, i dalje traži od generalnog sekretara da „skrene pažnju svim državama na članove ove rezolucije, organizacije sistema Ujedinjenih nacija i organizacije civilnog društva na dužno poštovanje“.

Takođe, rezolucija „poziva sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih nacija, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne učesnike da obeležavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti“.

Proteklih dana u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održane su neformalne konsultacije o nacrtu rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Druga strana nacrta rezolucije o SrebreniciPrintskrin Radio slobodna Evropa

Kako je ranije objavljeno na zvaničnom sajtu UN, konsultacije o nacrtu pod nazivom „Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995.“ sazvali su stalne misije Njemačke i Ruande, zajedno sa misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije, Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Država.

Prethodno je 30. aprila Savjet bezbjednosti UN održao sednicu o Bosni i Hercegovini na zahtjev Rusije, na kojoj je kao razlog za diskusiju istaknuto narušavanje bezbjednosne situacije i rizici od podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Rusija je zatražila sjednicu nakon pisma srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović koje je uputila Savjetu bezbjednosti UN.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Smrdi jednako kao i ranija! Ko ovo prihvati taj je izrod i prodana duša za Judine srebrnjake! Ma koliko puta ponavljali svoje laži one ostaju laži, ali nažalost prizivaju buduću nesreću! Ne mogu se oteti utisku da se sve ovo i radi u tom cilju!