Ovako je o Srebrenici govorio Mitropolit Amfilohije, malo podsećanje za evroatlanske fanatike!

Uoči glasanja u Ujedinjenim nacijama o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, a gdje se faktički čitav srpski narod proziva genocidnim (iako to formalno ne stoji u Rezoluciji, jasno je da je jedna strana morala učiniti genocid, stoga je jelte i genocidna), to pitanje je itekako aktuelizovano u Crnoj Gori.

Naime, još uvijek nije poznato kako će Crna Gora glasati u Ujedinjenim nacijama a pojedini njemački funkcioneri nam saopštavaju zvaničnu politiku naše Vlade da će Podgorica glasati za Rezoluciju u UN-u, ali da je neće kosponzorisati. Međutim, još uvijek nije kasno da ta odluka bude revidirana, naročito imajući u vidu da podršku za Rezoluciju, po pisanju brojnih medija, trenutno ne postoji, a hoće li i kako će biti izglasana, vidjeće se u postprazničnim danima.

Stoga, valjalo bi podsjetiti naše „vajne političare“ kojima su puna usta Evrope i evropskih integracija na riječi onoga koji ih je prvobitno doveo do, prvo ministarskih, pa sada i na pozicije predsjednika države i premijera. Naravno, govorimo o blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju koji je davne 2013. godine u intervjuu za Radio televiziju Republike Srpske ocijenio neprihvatljivim način na koji se tretira Srebrenica.

Mitropolit je kazao da se od Srebrenice “stvara simbol veći i od Dahaua i Aušvica“!

Iako je Srebrenicu nazvao “nesrećom“, tvrdi da se aktuelnim tretiranjem Srebrenice „pripremaju novi pokolji“, podsjećajući na događaje iz Drugog svjetskog rata, zločine Handžar divizije i ustaških jedinca nad Srbima.

“Pitanje te Srebrenice jeste jedna velika rana. Ako kaže Tomislav Nikolić, da već kleči pred Srebrenicom, a šta ćemo sa Bratuncem, sa nekoliko hiljada pobijenih prije toga? Šta ćemo sa onim što se dešavalo na tim istim prostorima, nije to davno od 1941. do 1945. godine. Koliko je tamo pobijeno i uništeno porodica od raznih Handžar divizija i raznih NDH jedinica. Sad ti najedanput preuzimaš ono što su oni stvorili mit o Srebrenici. Pa je Srebrenica sada postala nešto veće i od Dahaua i od Aušvica. Tako forsirajući tu nesreću, koja jeste nesreća u Srebrenici, u stvari se priprema za budućnost nove pokolje i nove mržnje“, rekao je tada mitropolit.

Zločine nad Bošnjacima i Hrvatima nazvao je nesrećom i „uzajamnom posljedicom tog zla i nesreće Drugog svjetskog rata“.

„Što kažu, krv na krv je ljudska rana naopaka“, rekao je Amfilohije.

Kritikovao je istupe predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi s nedavnim izvinjenjem za Srebrenicu i druge zločine u ime Srbije i srpskog naroda.

„Evropska unija – pa i ona se sirota raspada. Daj Bože da se održi. Ali, sada svoje sopstveno biće razgrađivati da bi se ušao u jednu fatamorganu EU, bojim se da tu nema nikakve realpolitike. To nije realpolitika“, istakao je on.

Amfilohije je kazao da Nikolić treba da sarađuje sa svima, pa i Zagrebom.

“Samo čuvajući obraz svog naroda. Čuvajući Ustav, ono što je potvrđeno u Ujedinjenim nacijama. To je prvi put u istoriji da jedna država koja je cjelovita ušla u UN, sada se odriče svoje žile kucavice. To ja ne mogu da smjestim u svoju glavu. Bez obzira na svu realpolitiku, potrebe Evrope. Ne mogu da smjestim u svoju glavu“, izjavio je vladika Amfilohije.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare