Optužen za šverc cigareta a krade iz prodavnice???

Ko su organizatori šverca cigareta vrijednih 1,6 miliona eura ne zna se ni više od tri mjeseca nakon što je ta ilegalna pošiljka otkrivena u Luci Bar.

Službenici crnogorske carine zaplijenili su 22. decembra prošle godine u Slobodnoj zoni Luke Bar 1.188 paketa cigareta, odnosno oko 594 hiljada paklica, čija je vrijednost preko 1,6 miliona eura. Sve cigarete su bile bez akciznih markica. Kao primalac u teretnici navedena je firma „Stefan Rex“ iz Zagreba, koja je na crnoj listi zbog nelegalnog prometa duvana, piše RTCG.

Cigarete su kontejnerom dopremljene iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata, a crnogorski carinici su spriječili da budu prokrijumčarene preko Luke Bar.

Nakon te akcije, utvrđeno je da je vlasnik zagrebačke firme izvjesni Sanjiin Uremović. O njemu dotad nije bilo poznato mnogo, osim da je na njegovo ime registrovan niz drugih firmi u Hrvatskoj. Preduzeće „Stefan Rex“ doo je na listi poreskih dužnika u Hrvatskoj, optuživano i za neke prevare u trgovini.   

Sve je još čudnije ako se ima u vidu podatak da je Sanjin Uremović prije dvije godine osuđivan zbog krađe iz prodavnice. Osuđen je pred sudom u Velikoj Gorici zbog krađe konzervi i pića iz jedne prodavnice, o čemu su krajem prošle godine pisali hrvatski mediji. Po izvještaju „Jutarnjeg lista“, Uremović je sud informisao da zbog lošeg materijalnog stanja ne može da prisustvuje ročištu jer nema novca za prevoz. 

Šta se zaista krije iza ove šeme koja je rezultirala jednom od većih zapljena duvana u Baru u posljednje vrijeme, još nije poznato. 

Vrijednost zaplijenjenih cigareta procenjuje se na više od 1,6 miliona eura, što je potvrdila i crnogorska carina. 

U kontejneru su pronađena ukupno tri brenda cigareta: FM, Stela Defina i Stela Akva.

“Na osnovu analize podataka iz teretnice i analize rizika koju su sproveli službenici carine, i prikupljenih operativnih podataka, predložen je poseban nadzor ovog kontejnera, te su izvršene carinske operativne metode u smislu eventualnog otkrivanja krijumčarenja robe”, rekli su iz carine nakon akcije.

Oni su kazali da je kao primalac u teretnici navedena firma „Stefan Rex“ iz Zagreba. 

“S obzirom da se u ovom postupku nije pojavio primalac da bi stavio robu u neki od carinskih postupaka, agent je obaviješten da će se pristupiti detaljnom carinskom pregledu, što je rezultiralo sprečavanjem krijumčarenja”, kazali su carinici. 

Iz carine su tada najavili da će svim partnerskim službama na nacionalnom i na međunarodnom nivou dostaviti detaljne informacije, u cilju nastavka istražnih radnji i prikupljanja dodatnih podataka o navedenoj pošiljci.

Olukom Vlade zabranjeno je skladištenje duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luka Bar, što se, po tvrdnji carine, u potpunosti poštuje, a tranzit se kontroliše u skladu sa propisima.

Foto: Carina

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare