Opština Nikšić: Otvoren festival „Karneval Romana“

Svečano otvaranje trećeg „Karnevala romana“, festivala posvećenog pojmu karnevalizacije u umjetnosti i invertovanoj slici svijeta, koja je u srži karnevalizovane, groteskne i fantastične književnosti, upriličeno je sinoć u Gradskoj kući, u organizaciji JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić, uz podršku Opštine Nikšić i Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Treće izdanje književne manifestacije kroz koncept promocija, prikaza, predavanja, tribina i radionica osvjetljuje književnost i umjetnost iz aspekta svojstvenog karnevalizaciji kao postupku.

Najprije se u ime Marka Kovačevića, predsjednika Opštine Nikšić, prisutnima obratio Miljan Mijušković, savjetnik za turizam, kulturu i vjerska pitanja Opštine Nikšić, naglasivši da je „u životu jednog prostora i jedne zajednice kultura pitanje od suštinskog značaja, a za svakoga ko upravlja procesima neprocjenjivu vrijednost predstavljaju oni kulturni radnici koji imaju inicijative od ogromnog značaja za poboljšanje kvaliteta kulturnog života same zajednice“, navodeći time riječi Kovačevića, kojima se ističe da je „Karneval romana“ upravo nastao iz jedne od tih važnih ideja koje su urodile plodom.
Činjenica da je ovo treće izdanje manifestacije ukazuje na to da „Karneval romana“ polako postaje tradicija, dok prisustvo predstavnika Ministarstva kulture i medija jasno stavlja do znanja da je „Karneval“ postao stvar od državnog značaja, istaknuto je u govoru predsjednika Opštine Nikšić. Uz konstataciju da će ova manifestacija biti jedna od onih na koje će Opština Nikšić računati u procesu kandidature grada za Evropsku prestonicu kulture 2030. godine, Kovačevićev govor je završen s čestitkom JU Narodna biblioteka „Njegoš“, organizatoru događaja, i zahvalnošću što je i Opština Nikšić, kako je naveo, oplemenjena mogućnošću da bude pokrovitelj jednog ovakvog dešavanja u svome gradu.

Prisutnima su se obratile dr Jelena Jovanović Nikolić, v. d. generalne direktorice Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture i medija Crne Gore, prof. dr Tatjana Đurišić, predsjednica Savjeta JU Narodna biblioteka „Njegoš“, i Bojana Obradović, direktorica JU Narodna biblioteka „Njegoš“.

Nakon uvodnih riječi uslijedila je scenska igra, urađena po motivima iz sljedećih književnih djela: „Kiklop“ Ranka Marinkovića, „San ljetnje noći“ Vilijama Šekspira, „Heroj na magarcu“ Miodraga Bulatovića, „Veliki meštar sviju hulja“ Miroslava Krleže, „Gargantua i Pantagruel“ Fransoa Rablea, „Hodočašće u Sodomu“ Jovice Aćina, „Zapisi iz podzemlja“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog i „Opus dei“ Tatjane Dunjine. Ovu scensku igru, pod nazivom „Ljepota nakaznog“, u izvedbi Milice Kekić Martinović i Nikole Vasiljevića, okupljeni su imali priliku da pogledaju na samom kraju večeri.

Izvor: JU Narodna biblioteka „Njegoš“

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare