ОДРЖАНА ПРВА МОДНА РЕВИЈА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У НИКШИЋУ ( ФОТО ГАЛЕРИЈА)

Јуче је на Тргу слободе одржана по први пут модна ревија особа са инвалидитетом, у организацији НВО „Мозаик“, а у склопу пројекта „ОснаЖене – видљиве“.

Том приликом присутнима се обратила секретарка СО Никшић Ивана Шљукић, која је подсјетила да пројекат „Оснажене – видљиве“ има свесрдну подршку Општине Никшић, која се, у минулом периоду, кроз многе активности и конкретне резултате, афирмисала као поуздан партнер особа са инвалидитетом, и додала да ће се са том праксом наставити и у будућности.

„Дубоко смо свјесни чињенице да је инклузија особа са инвалидитетом једна од кључних претпоставки за изградњу праведнијег друштва. ОСИ се често суочавају са бројним проблемима, од егзистенцијалних до искључености из културних и јавних дешавања, док жене са инвалидитетом бивају изложене и родној дискриминацији – која додатно отежава њихов положај. Стога наглашавам да смо и вечерас, али и сваког другог дана, дужни да се заједнички боримо против свих негативних пракси, и да посвећено радимо на стварању друштва у којем ће свачија права и потребе бити истински уважене“, истакла је Шљукић.

Благоје Штурановић, извршни директор НВО „Мозаик“, рекао је да је циљ модне ревије промоција инклузије и оснаживања жена с инвалидитетом кроз креативни израз и јавни наступ.

На ревији је представљена одјећа коју су дизајнирале и сашиле жене с инвалидитетом. Више од двадесет комада одјеће носило је око 25 учесника – чланови НВО „Мозаик“ из Никшића, корисници Дневног центра за дјецу са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом Никшић, волонтери те организације и припадници ромске и египћанске популације.

Овом догађају присуствовали су савјетници предсједника Општине Никшић Татјана Раичевић и Војин Стриковић.

Пројекат „Оснажене – видљиве“ подржан је кроз програм „организација цивилног друштва у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика“ – M’BASE, који спроводи Центар за грађанско образовање, у партнерству са Фондацијом Фридрих Еберт (Friedrich-Ebert-Stiftung), Центром за заштиту и проучавање птица Црне Горе и Politikon мрежом, и у сарадњи са Министарством јавне управе и Министарством европских послова Владе Црне Горе. Пројекат финансира Европска унија, а кофинансира Министарство јавне управе.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Od kad je gospodin Kovacevic na celu opstine Niksic, Niksic je postao najhumanija sredina u CG. Pozelim da sam stanovnik grada pod Trebjesom. Gospodstvo niksicko se polako vraca.