Napori Vujovića urodili plodom! Opština Nikšić: U Staroj Varoši projekat vrijedan 72.600 eura!

Opština Nikšić najavila je početak učešća u CALICO projektu koji se sprovodi u okviru evropskom programa „URBACT“.

„Opština Nikšić sa zadovoljstvom najavljuje početak učešća u CALICO projektu (Care and Living in Community), inovativnom stambenom rješenju koje promoviše društvenu i generacijsku raznovrsnost kroz zajednički život. Projekat, razvijen u okviru Communiti Land Trust-a (CLT) u regionu glavnog grada Brisela, uključuje 34 stambene jedinice i predstavlja plod saradnje različitih stambenih aktera, lokalnih i regionalnih vlasti, kao i akademskih partnera. Ukupna vrednost CALICO projekta iznosi približno 800.000 eura, od čega je budžet opredijeljen za Opštinu Nikšić 72.600 eura. Učešće Opštine Nikšić u projektu omogućava razmjenu znanja i iskustava sa međunarodnim partnerima, kojih je ukupno šest, a zatim primjenu stečenih znanja kroz pilot projekte u Mjesnoj zajednici Stara Varoš“, navode iz Opštine.

CALICO je, pojašnjavaju, organizovan u tri tematska klastera:

Rodni Klaster: Namijenjen starijim ženama i samohranim majkama, fokusira se na rodna pitanja i osigurava sigurno okruženje za žene različitih starosnih dobi.

CLT Klaster: Prodaje stanove porodicama sa niskim primanjima i iznajmljuje stanove starijim osobama koje nisu u mogućnosti da dobiju hipoteku, uz obezbjeđivanje stambenih jedinica za beskućnike.

Klaster Njega: Pruža međugeneracijske kooperativne stanove i objekte za rođenje i kraj života, omogućavajući empatično i poznato okruženje za ljude u različitim fazama života.

„Opština Nikšić prepoznaje značaj ovakvog projekta kao ključnog za unapređenje kvaliteta života svojih građana. CALICO omogućava pristupačno stanovanje, socijalnu uključenost i međugeneracijsku podršku, čime doprinosi stvaranju održive i inkluzivne zajednice. Učešće u projektu dodatno osnažuje lokalnu zajednicu kroz sticanje i primjenu novih znanja i iskustava, čime se direktno utiče na poboljšanje socijalnih usluga i kvaliteta stanovanja.Potpisivanje ugovora o realizaciji projekta sa donatorom i partnerima očekuje se u oktobru 2024. godine u Parizu. Ovaj ključni korak označiće zvaničan početak implementacije CALICO projekta, donoseći nove mogućnosti i benefite za sve uključene strane.Zahvaljujemo timu Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo koji je uspješno pripremio projektnu aplikaciju – kolegama Igoru Vojinoviću, Ratku Tadiću i Danilu Radonjiću.Opština Nikšić sa entuzijazmom uzima učešće u CALICO projektu, gledajući na ovu inicijativu kao na ključni korak ka boljem i inkluzivnijem društvu. Radujemo se saradnji sa svim partnerima i uspešnoj realizaciji projekta“, obavještenje na Opštine Nikšić.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare