Мркаић (МЗ Петровићи): Рећи ћу само једно, Марко Ковачевић је човјек од ријечи!


Мјештанин Божидар Мркаић каже да је за изградњу водовода опредијељено 200.000 еура, да почетак радова очекују ускоро и захваљује Општини Никшић, на челу са Марком Ковачевићем, што је обећано спровела у дјело.


Село Планик налази се у никшићкој Мјесној заједници (МЗ) Петровићи и ускоро ће га запљуснути жељно и дуго очекивана вода. Планик има око 20 домаћинстава и налази се на самој обали Билећког језера. Мјештани кажу да је Планик са свих страна окружен водоводном мрежом, али они ипак немају воде. Мјештанин Божидар Мркаић, који већ дуги низ година предузима активности да Планик добије водовод, у разговору за „Дан“ каже да се нада да ће село ускоро добити водовод, те да је за његову изградњу издвојено око 200.000 еура.


– Некоме је промакло, тешко је повјеровати да је било случајно, да не добијемо воду прије неколико година, када су рађени водоводи за МЗ Петровићи и МЗ Враћеновићи. Тако да је наше село било право острво жеђи, јер су његови житељи у сушним љетњим данима куповали воду, а из језера је пили очима – каже Мркаић и додаје да су се обраћали свим досадашњим предсједницима Општине из гарнитуре бивше власти, али их нису удостојили ни одговора.


– Доласком Марка Ковачевића на мјесто предсједника Општине Никшић, успјели смо да остваримо своју дугогодишњу жељу. Ковачевићу сам се обратио усмено, као и у писаној форми, за наш проблем око воде и дао је налог, тј. зелено свјетло да се сними терен и уради пројекат. Сва процедура од израде пројекта, налажења финансија текла је својим током, али наравно требало је времена за то. Било је покушаја мијешања прстију и оспоравања за ове активности. Али, Ковачевић је био одмјерен и стабилан и држи се дате ријечи – истиче задовољно Мркаић и у име мјештана захваљује Општини Никшић, на челу са Ковачевићем, што је обећано спровела у д‌јело.


На „пјени“ Билећког језера, а „осуђени“ на бистијерне


Планик је на „пјени“ Билећког језера, чија је акумулација када је пуно преко милијарду кубика воде. Од изворишта испод Црвене стијене у центар Петровића доведена је вода, а онда и спроводена до Враћеновића, па и до, како мјештани истичу, неких викендица, а мјесту у којем још увијек има живота и воље да се ради мјештани су „осуђени“ на бистијерне.


– Језеро се дијелом наслања на наша имања са којих користи сливље, а ми немамо воде. Правимо доходак Црној Гори и Општини, а воду купујемо. Раније смо Општини достављали захтјеве са петицијом да нама треба вода, али одговора није било, иако се на врху засеока могао изградити базен, па би воду, и то тзв. слободним падом имали сви – појашњава Мркаић.
Да би дошло до реализације потписивања уговора са будућим извођачем радова, осим Општине, велики допринос дало је и Министарсво пољопривреде, шумарства и водопривреде обезбјеђивањем знатних финансијских средстава, као и Секретаријат за инвестиције и планирање Општине Никшић и општиска Агенција за пројектовање и планирање – истиче Мркаић.


Каже да почетак радова очекују ускоро, да се тренутно формира надзорни орган који ће увести извођаче у посао, а извођачу радова, фирми Индел инжењеринг д.о.о. Подгорица желе добродошлицу у село и надају се да ће имати коректну сарадњу на обострано задовољство.
Екипа ДАН-а, Н.Б. и Ж.Ш.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare