Mitropolija razotkrila Andreja Milovića!

Povodom navoda ministra pravde  Andreja Milovića u vezi sa zahtjevom za pomilovanje „sveštenika koji se bavio kriminalnom aktivnošću“, a poslije saznanja o kojoj ličnosti se radi Mitropolija crnogorsko-primorska se oglasila saopštenjem.

Iz Mitropolije ističu da osoba čiji je slučaj ministar pomenuo nije sveštenik, niti je ikad to bila, pa ni u vrijeme izvršenja krivičnih djela, te je netačna tvrdnja da neko „do devet sati čita Liturgiju, a nakon toga se bavi kriminalnom aktivnošću“.

– Radi se o monahu koji je u svojoj mladosti učinio neke prestupe i za iste odgovarao u skladu sa zakonom prije nego je došao u manastir. Poslije primanja monaškog čina nije mu stavljano na teret nijedno krivično djelo. Ističemo da je monaštvo između ostalog pokajnički podvig na šta svi imaju pravo bez izuzetka – saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Kako su naglasili konkretni zahtjev za koji je Milović dao negativno mišljenje odnosio se na rehabilitaciju (brisanje iz kaznene evidencije), a ne na pomilovanje od neke aktuelne kazne ili krivičnog procesa.

– Monah je podnio svoj zahtjev u skladu sa zakonom, imajući pravo na to, kao i svi drugi građani ove zemlje. Crkva, ni na koji način nije bila uključena u ovaj postupak, niti imala saznanja o istom, tim prije što je taj monah, prije nekoliko godina uzeo kanonski otpust iz Mitropolije crnogorsko-primorske, dakle, više ne pripada monaškom bratstvu Mitropolije. Javnosti je poznat stav Crkve da svi treba da budu jednaki pred zakonom, bez obzira na status i položaj – poručuju iz Mitropolije i cijene da bi primjer ovoga monaha mogao da se navede kao primjer uspješne resocijalizacije i rehabilitacije.

– Apelujemo na sve činioce društvenog života da budu obazriviji prilikom izricanja svojih stavova  u pogledu ovako osjetljivih pitanja – zaključuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sto je ovdje razotkriveno? Da Milovic ne poznaje crkveno ustrojstvo, odnosno da ne zna sto je monah, a sto svestenik, sto ne zna 95% vjernika. Upregli se svi protiv Spajica, kao pred predsjednicke izbore. Nas narod vodi inat, a pri tome nijesu glupi, tako da im samo podizete rejting