Милован Ђилас, отац нације које се одрекао!

О творцу црногорске народности

Ђилас је након ослобођења 1945. године промовисао став да су Црногорци посебна нација издвојена из етничког српства, да би се после пада са власти одрекао тог става. У листу Борба 1. маја 1945. године објавио је чланак под насловом „О црногорском националном питању“ где је тврдио да су „Црногорци поријеклом Срби“, али да су током историје профилисали своју посебну нацију.

 Међутим, Ђилас се крајем 1980-их у низу интервјуа изјашњавао као Србин, па чак је чак у једном изјавио да су се Црногорци формирали у нацију бесмислено је са научне тачке гледишта. У књизи „Револуционарни рат“ Ђилас описује како се спорио са рођеним оцем и убјеђивао га је да они нијесу Срби, на шта му је отац одговорио да ако Црногорци нијесу Срби има ли онда уопште Срба. Очеве ријечи појашњава па каже да је њихово значење то да су Црногорци у ствари највећи Срби.

Иако је учествовао у стварању црногорске нације, Ђилас је умро као Србин. Пред смрт је оставио опоруку да буде сахрањен по српском православном обичају, ангажовањем свештеника. То је био риједак пример некадашњег комунисте да се сахрани по црквеним обичајима. Преминуо је 1995. године у Београду. Сахрањен је у породичној гробници у своме селу Подбишће, уз црквене обреде.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Dali se desilo nekad negdje u svijetu da je jedan čovjek stvorijo naciju .Nedate mu mira ni u grobu.Bojite li se ikoga?