Matica srpska: Stojimo iza Janka Jelića!

Odbijanje umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića da uvrsti predstavu IzloŽene u njegov repertoar, dovela je i Maticu srpsku – Društvo članova u Crnoj Gori u poziciju izloženosti impulsu nasilja, saopšteno je iz ove organizacije.

„Budući da je nagrađivani pisac Janko Jelić zasluženo član Matice srpske, njegov „delikt mišljenja“ o položaju žena u crnogorskom društvu, zbog čega je optužen za „mizoginizam“, poslužio je kao povod da se, osim umjetničkog direktora Pozorišta, i najstarija institucija srpske kulture nađe na udaru stigmatizacije. Nesporno je da svako od nas mora dobro odmjeriti svoje riječi, ali je neprihvatljivo inkriminisanje cijele institucije kulture čemu su pribjegli pojedini portali“, saopštili su iz Matice.

Kako navode, poznavajući ne samo književno djelo, nego i ličnost Janka Jelića, sigurni su da nije želio nikoga da uvrijedi svojim odgovorom autorima kontroverzne pozorišne predstave.

„Tim prije što je na čelu naše institucije žena, kojih ima mnogo u našem članstvu i koje bi i same mogle da iznesu primjedbu na formulaciju Jelićevog odgovora, ali se ne osjećaju povrijeđenima njegovom intencijom, jer znaju da iza nje ne stoji relativizacija nasilja nad ženama, još manje mizoginizam. Kao što znaju i da bi talentovani pisac Janko Jelić mogao kreirati bolju predstavu o položaju žene u crnogorskom društvu od one koja skandalizuje javno mnjenje, opscenošću i omalovažavanjem žena čiju neravnopravnost navodno tematizuje. Stoga, Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori ovim putem poziva sve aktere u javnoj sferi na razum, toleranciju i dijalog o problemima koji opsjedaju naše društvo, nakon trodecenijskog autokratskog terora i njim izazvanog poremećaja poretka etičkih i estetičkih vrijednosti“, zaključili su iz Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare